Royale tabaksdoos

17 november 2023

Royale tabaksdoos

Deze majestueuze tabaksdoos werd onlangs aan onze collectie toegevoegd. Het gaat om een laat achttiende-eeuwse messing doos met uitgebreide graveringen aan alle zijden. Waar bij de meeste dozen de aandacht voor de voorstelling op het deksel gericht is, is dat hier niet het geval. De welgevulde bodem is even uitgebreid als de bovenzijde. Dat niet alleen, langs de zijden is nog een tekst aangebracht. De doos is opgedragen aan de Oranjeboom en is typisch een artikel geweest voor de laat-achttiende eeuwse Orangist die met de Oranjeboom zijn sympathie voor de stadhouderlijke familie onderstreept en toejuicht. Bij uitzondering is deze toch wel kwetsbare doos nog in fraaie staat, wat de leesbaarheid van het politieke engagement zeer ten goede komt.

Permalink

Droompijp in middenvitrine

6 november 2023

Droompijp in middenvitrine

Objecten die de tafelvitrine centraal in ons museum halen zijn iconen, visueel aantrekkelijke stukken die het stilstaan meer dan waard zijn. Dat is ook de komende drie maanden zo. Echter, deze keer tonen wij bij dit nieuwsbericht slechts een klein stukje van het voorwerp in kwestie. Iedereen die meer wil weten is welkom langs te komen om het exceptionele verhaal te horen dat achter deze aanwinst van het jaar schuil gaat. Zo “thrilled” als Neander al in 1622 over dit voorwerp was, zo zijn wij dat nu met deze bijzonderheid. Een object dat tevens indrukwekkend van formaat is waardoor het niet in zijn geheel in de vitrine past!

Permalink

Succes als vanouds

5 november 2023

Succes als vanouds

De Museumnacht 2023 was ondanks het dreiging van donkere wolken en felle regen een prachtige avond. Tot ieders verbazing bleef het droog, dus was het was een komen en gaan van bezoekers, meest jongeren en behoorlijk veel expats. Wij verwelkomden ruim 430 gasten, die zich verbaasden over de vers-gedroogde tabaksbladeren geïmporteerd uit de streek van Wervik en genoten van een bijbehorend Belgisch rookbiertje.

Permalink

De tafel is gedekt

3 november 2023

De tafel is gedekt

Vanavond de laatste voorbereiding van de Museumnacht 2023. Ons thema is de geur van tabak. Daarvoor hebben wij drie kubieke meter vers gefermenteerde tabak ingeslagen, die met zijn specifieke geur iedere bezoeker zal verbazen. Op de rooktafel in ons museum ligt het wonderkruid uitgestald in hele bladeren, iets dat je nooit ziet! Maar sterker nog: wat een geur! Kom morgenavond langs en je zult het museum op een unieke manier leren kennen: tabakspijpen uit de hele wereld, in combinatie met de krachtige geur van tabak.

Permalink