Schenking van een dankbare bezoeker

30 mei 2016

Schenking van een dankbare bezoeker

Het Amsterdam Pipe Museum trekt veel buitenlanders. Een Portugese bezoeker vond de collectie zo interessant dat hij het museum graag wilde steunen. Een week later arriveerde per post een doos met vier pijpen, bedoeld als schenking. Zijn vader had deze objecten in de jaren '60 gekregen toen hij als arts in Angola werkte, toen een Portugese provincie. Een mooi gebaar van een dankbare patiënt toen en een compliment aan ons museum nu! De gift is natuurlijk vooral toepasselijk omdat wij juist nu bijzondere pijpen uit Angola tentoonstellen.

Permalink

Speciale pijpen uit Angola

12 mei 2016

Speciale pijpen uit Angola

Het Amsterdam Pipe Museum houdt van 12 mei tot 20 augustus 2016 de tentoonstelling "Aparte pijpen uit Angola". Deze mini-expositie laat zeldzame pijpen uit onze depotcollectie zien. Locale Angolese stammen als de Ovimbudu, Tschokwe en Songo sneden imposante tabakspijpen uit hout. Om inbranden van het zachte hout te voorkomen is de ketel aan de binnenzijde bekleed met plaatmetaal. Kenmerkend voor deze houten pijpen is het figurale houtsnijwerk op de steel. Menselijke maskers en zittende figuren zijn het meest spectaculair. Om de rook te koelen werden deze pijpen van een lang ijzeren roer voorzien. Daarnaast zijn ook kleine handzame tabakspijpen in omloop, gemaakt van dezelfde materialen.

Permalink

Pijpenbestekjes

6 mei 2016

Pijpenbestekjes

Niets is meer triviaal dan het pijpenbestekje, het handige drie-in-één instrumentje dat voor de pijproker onmisbaar is en dat al generaties bestaat. Begonnen als een eenvoudige pijpenstopper of pijpenpluizer, komt rond 1920 een handzaam gereedschapje in gebruik dat drie functies combineert. De pijpenstopper tijdens het roken naast een prikker en een lepeltje voor het schoonmaken na het roken. Pijpenbestekjes zijn in vele materialen en soorten gemaakt, waarvan deze kleine encyclopedie een overzicht geeft. Meest algemeen is het Tsjechische instrumentje, waarvan er vele miljoenen in omloop zijn. Onverwachter en in deze groep het meest luxe is de pen van bruyère die open geschroefd toegang geeft tot de drie gereedschapjes, waarbij de schraper en de prikker gecombineerd zijn. Verzamelaars brengen ze bijeen, deze zakgereedschapjes en beleven plezier aan de minimale verschillen.
Zie onze facebookpagina voor meer afbeeldingen.

Permalink