Imposante pijpenfabriek

28 juni 2021

Imposante pijpenfabriek

Waar overal in de wereld de pijpenfabrieken hun deuren moeten sluiten, moeten inkrimpen of zelfs failliet gaan, gebeurt bij Chacom het tegenovergestelde. Deze Franse bruyèrefabriek, de oudste ter wereld, betrok een nieuw pand. Zij verruilden een stoffige en vochtige fabrieksruimte in het centrum van Saint-Claude voor een fris en modern gebouw aan de rand van de stad. Met 3000 vierkante meter is daar genoeg plaats voor efficiënte productie-units en de stock aan gedraaide maar onafgewerkte pijpen. Daarnaast is er veel ruimte voor de bedrijfsgeschiedenis met antieke machines en reclames. Een must voor iedere pijproker is een bezoek aan de geweldige showroom met fraaie video’s van de fabricage en historie, maar tevens het complete overzicht van hun actuele assortiment. Verder is er de leukste merchandising zoals T-shirts en mokken met opdruk waarin de pijp de hoofdrol speelt. Het is het indrukwekkende maar wellicht ook laatste bewijs van de grootse geschiedenis van de bruyère industrie in Saint Claude. Felicitaties aan Antoine Grenard die hiertoe het initiatief nam.

Permalink

Historie van Commoy-David

25 juni 2021

Historie van Commoy-David

Vandaag in Saint-Claude, de Franse pijpenstad waar je als confrère toch geregeld je gezicht moet laten zien en waar wij diverse pijpenmakers persoonlijk kennen.  Op bezoek bij Jacky Craen kreeg Don Duco een uniek archiefstuk voor onze collectie cadeau. De pijpmaker in ruste bestiert nog altijd zijn winkel in het centrum van het stadje. Van zijn schoonvader bezat hij nog een imposant foliant met de financiële administratie van de firma Commoy-David. Het toeval wil dat het tegendeel al jaren in onze bibliotheek aanwezig is, maar dat kon zonder dit deel nooit begrepen worden. Door completering met dit vijfhonderd pagina’s tellende foliant met het kasregister van deze interessante firma krijgen we een uniek inzicht in de verkoopcijfers plus verspreiding van klanten in Europa tijdens en vlak na de eerste wereldoorlog.

Permalink

Professor Fock overleden

22 juni 2021

Professor Fock overleden

Binnen de kunsthistorische wereld heeft de stad Leiden al decennia de naam de stad van de kunstnijverheid te zijn. De eerste hoogleraar professor Theo Lunsingh Scheurleer werd in 1982 opgevolgd door professor C. Willemijn Fock. In 1987 studeerde Don Duco bij haar af. Later was professor Fock bereid een adviserende rol in de stichting Pijpenkabinet op zich te nemen, haar visie volgend dat kunstnijverheid over de volle breedte gestimuleerd moest worden. Daardoor steeg ook ons vakgebied in aanzien. Wij bewaren dierbare herinneringen aan de inzet van Willemijn, in formele zin, maar ook aan gezellige uren met haar aan de dinertafel.

Permalink

Twintig jaar ‘Object van de maand’

18 juni 2021

Twintig jaar ‘Object van de maand’

Deze maand maken wij met nummer 240 exact de twintig jaar vol met onze rubriek Object van de maand. Inmiddels is niet alleen de rubriek op onze homepage vertrouwd geworden, maar ook de berichtjes hierover op Facebook. Voor sommigen zullen zelfs de voorwerpen bekend voorkomen. Tijd voor verandering? Nee, waarom zouden we? De rubriek is te populair om in te wisselen voor een alternatief. Voorlopig gaan we gewoon door, voor veel van onze sitebezoekers is het immers het eerste waar zij naar kijken. En als het over ons vakgebied gaat, er is altijd genoeg keuze aan aantrekkelijke, curieuze of beschrijfwaardige voorwerpen om met een verhaaltje voor het voetlicht te halen.

Permalink

Internationale Museum Week – dag 7

13 juni 2021

Internationale Museum Week – dag 7

Words for the Future. Roken staat sinds de uitvinding van de sigaret in een kwade reuk. Terwijl pijproken juist bedoeld is als ceremonie, als moment van ontspanning, een ogenblik genoeglijk met je pijp, alleen of samen. Hoe zal dat over 100 jaar zijn? Hopelijk is de verslavende sigaret dan echt verleden tijd en geniet de tabakspijp een revival. In ieder geval zal de collectie van het Amsterdam Pipe Museum dan nog altijd bestaan als archief van dit bijzondere erfgoed.
Zie meer op APM bibliotheek

Permalink

Internationale Museum Week – dag 6

12 juni 2021

Internationale Museum Week – dag 6

Art is everywhere… Dit is de fameuze pijp uit 1994 genaamd ‘screw driver’, precies wat het is. Maar nu in platina geglazuurd aardewerk, gemaakt door de Goudse pijpenfabrikant GTP. Guido Geelen, de ontwerper, maakte van een eenvoudig gebruiksvoorwerp een kunstwerk, ook nog te gebruiken als tabakspijp! Dat is pas creatief!
Zie meer op APM 13.805ddd

Permalink

Internationale Museum Week – dag 5

11 juni 2021

Internationale Museum Week – dag 5

Hoe zullen we haar noemen? Is het de ‘femme Renaissance’ die in 1860 gemaakt werd? Of toch een remake van Madonna in haar iconische ‘cone bra’ door Jean Paul Gaultier uit 1990? Zie erin wat je wilt, de collectie van het Amsterdam Pipe Museum biedt alle kans voor creatief denken en vrij associëren!
Zie meer op APM 1.888

Permalink

Internationale Museum Week – dag 4

10 juni 2021

Internationale Museum Week – dag 4

Eureka! Een nieuwe vondst als oplossing voor een reeds langer bestaand probleem: de korte pijp wordt te heet, de rook te vochtig en bederft zo de smaak. Wel, in 1946 dacht ene Bryson uit Californië de oplossing te bieden met deze systeempijp. De aluminium steel heeft van binnen een ingenieus systeem dat de rook forceert een lange zig-zag-weg te nemen en dus afkoelt. Toch werd de pijp geen daverend succes en bleef niet lang in omloop.
Zie meer op APM 17.899

Permalink

Internationale Museum Week – dag 3

9 juni 2021

Internationale Museum Week – dag 3

Door kinderogen ziet de collectie van het Amsterdam Pipe Museum er heel anders uit. Hen valt als eerste op dat er zoveel koddige dieren in het museum te zien zijn. Deze dieren van porselein zijn werkelijk bedoeld om uit te roken, het zijn echte pijpenkoppen,  de rook komt uit de oren! Zo is er voor elk wat wils.
Zie meer op APM 12.781 en APM 13.606

Permalink

Internationale Museum Week – dag 2

8 juni 2021

Internationale Museum Week – dag 2

Achter de schermen bewaart het museum van alles dat niet in de vaste presentatie te zien is, maar wel een duidelijke relatie heeft met het thema. Zo heeft het Amsterdam Pipe Museum een documentatiekamer met honderden dozen papieren, drukwerk uit vroeger tijd over tabak, sigaren, etc. Dit is een kistetiket voor sigaren met een fancy fabrieksgebouw erop, prachtig gedrukt, gepreegd èn verguld volgens een kostbaar procedé.
Zie meer op APM 28.872

Permalink

Internationale Museum Week – dag 1

7 juni 2021

Internationale Museum Week – dag 1

Er was eens in een land ver van hier… een Indiaan die in het oerwoud een plant gevonden had die bij verbranding heerlijk geurde. Hij maakte van klei een holle buis en bakte die tot ceramiek. Volgestopt met de fijngewreven bladeren kon hij de plant nu branden en de rook inhaleren. De tabakspijp was geboren. Deze ‘tubular pipe’ uit Midden-Amerika dateert uit de eerste eeuwen van onze jaartelling en is een van de vroegste voorbeelden van een tabakspijp.
Zie meer op APM 19.821

Permalink

Volgende week Museumweek!

4 juni 2021

Volgende week Museumweek!

Van 7 tot en met 13 juni 2021 is het Museumweek. Geen gewone landelijke maar een internationale museumweek speciaal voor social-media. Het Amsterdam Pipe Museum volgt de zeven thema’s van de dag met een object uit onze collecties. Zo vragen wij mondiaal extra aandacht voor de talloze activiteiten in alle delen van de wereld en hopen wij onze vernieuwde website beter onder de aandacht te brengen. Facebook en Instagram ondersteunen dat.

Permalink

Anjeractie van start

1 juni 2021

Anjeractie van start

In de week van 1 t/m 5 juni wordt de landelijke Anjeractie gehouden, de collectie van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Niet alleen omdat we dit fonds sympathiek vinden, maar vooral omdat we zelf al een half jaar geen inkomen hebben, doen we voor het Amsterdam Pipe Museum dit jaar mee. Ons streven is om een bedrag bij elkaar te krijgen waarmee we met de vernieuwingen van onze unieke website door kunnen. De collecte gebeurt volledig online, dus hebben we daarvoor een speciale QR-code (zie hierboven). Scan deze en maak via je eigen bankrekening een bedrag over, groot of klein – elke bijdrage wordt gewaardeerd. Hartelijk dank voor uw gift!

Permalink