Artikel Kameroenpijpen

20 juni 2017

Artikel Kameroenpijpen

In het eerste lustrumjaarboek van de Vereniging Vrienden Etnografica schreef Don Duco een artikel over gefigureerde pijpenkoppen uit Kameroen. Ons museum bezit er vele, waarvan er zestien werden geselecteerd. Voor het voetlicht verschijnen pijpenkoppen in een bijzondere stijl gemaakt, die als reeks de variatie aan verdiensten van de Graslanders tonen. Wij hopen dat dit artikel de belangstelling voor de tabakspijp als kunstnijverheidsvoorwerp binnen de kringen van de etnografen zal versterken.

Permalink

Koop je museumkaart via ons!

16 juni 2017

Koop je museumkaart via ons!

Meer dan een miljoen mensen hebben hem op zak, de Museumkaart. De kaart die toegang geeft tot meer dan 500 geregistreerde musea door heel Nederland. Een begeerlijk bezit dus om achter de schermen van bijzondere panden naar unieke kunstvoorwerpen of historische objecten te kijken. De museumkaart is al langer in ons museum te koop. Vanaf vandaag is deze ook rechtstreeks via onze website te bestellen. Er staat een speciale banner met directe link op onze informatiepagina. Natuurlijk stellen wij het op prijs als u de kaart voortaan via onze website bestelt.

Permalink

Geregistreerd museum verlengd

15 juni 2017

Geregistreerd museum verlengd

Ons museum is zoals vele andere een 'geregistreerd museum'. Dat wil zeggen dat gecheckt is dat alles voor het publiek èn achter de schermen in orde is: bestuur, financiën, beleid, collectieplan enzovoorts. Daartoe wordt om de vijf jaar een controle uitgevoerd, de zogenaamde herijking. Dit keer had de herijking nogal wat voeten in de aarde, het professionele bureau bleek overwerkt, maar deze week is onze inschrijving als officieel geregistreerd museum weer een feit. Dat is te vinden op de website www.museumregisternederland.nl, maar tevens op het uitgereikte getuigschrift.

Permalink

Museum koopt kanonnenpijp

9 juni 2017

Museum koopt kanonnenpijp

In Parijs kocht ons museum onlangs een exceptionele pijp: 'la pipe du maréchal' of maarschalkspijp. Deze meerschuim pijp uit circa 1820 is voorzien van een massief zilveren deksel met kanon en zeven kanonslopen rondom. Wanneer je de pijp rookt en even niet trekt dan verschijnen er spontaan wolkjes rook uit de kanonslopen. Dit soort exclusieve pijpen waren een chique geschenk aan hoge officieren van het Franse leger die er onder collega's mee opschepten. Niet verwonderlijk, voor deze geüniformeerde heren was hun tabakspijp het enige voorwerp waarmee zij zich konden onderscheiden. Deze bijzondere aankoop is de komende maanden in een speciale vitrine in ons museum te zien.

Permalink