Opmerkelijk rustige bezoekersmaand

28 februari 2020

Opmerkelijk rustige bezoekersmaand

Het is bekend dat januari een dip geeft in het bezoekersaantal, maar doorgaans komt dat in de daaropvolgende wintermaanden langzaam weer op peil. Zo niet dit jaar. Het is echt opmerkelijk zo weinig toeristen ons museum deze maand bezocht hebben. Daardoor valt des te meer op dat we dit jaar relatief veel Nederlandse bezoekers trekken. Zou het Amsterdam Pipe Museum dan toch nog bekendheid krijgen bij het Hollandse publiek? Door de extreme vertegenwoordiging van buitenlands bezoek, kregen we het idee dat de collectie alleen door mensen van ver geapprecieerd werd. Hoe het ook zij, iedereen is welkom. Kom dus gerust eens kijken, museumkaart is geldig, dus wat let je? En, tot 15 maart aanstaande zijn de meest bijzondere aanwinsten uit 2019 nog te zien.

Permalink

Einde rookpaal in zicht

12 februari 2020

Einde rookpaal in zicht

De Spoorwegen hebben sinds jaar en dag op elk perron rookpalen staan, waaromheen nog gerookt mag worden. Eind van dit jaar moet dat afgelopen zijn, in lijn met de algemene trend om het tabaksgebruik tegen te gaan. Het verdwijnen van de rookpaal kondigt het slot van een tijdperk aan waarin het sigarettenroken gedoogd werd. Roken wordt tegenwoordig met zoveel restricties omgeven dat het je de lust beneemt. En dat is terecht, verslaving is geen genoegen. Wij hopen dat de anti-rook zijn sporen zal verdienen zodat er in de toekomst wat nuchterder gekeken kan worden naar het niet-inhalerend en genietend pijproken. Dat zal de nieuwe bloei voor ons museum moeten worden. Niet de eeuwige associatie met alleen het slechte.

Permalink

Voor 2020 de eerste aanwinst

4 februari 2020

Voor 2020 de eerste aanwinst

Later dan gewoonlijk kwam vandaag de eerste aanwinst van dit jaar binnen. Het gaat om de hierbij afgebeelde pijpenkop van porselein. Een zogenaamde stummel, een veelvoorkomend type maar met een curieuze beschildering. In meerkleuren gepenseeld schudden twee handen elkaar. Erachter is een bloemboeket te zien met langs de ketelrand "ES BLUHEN ROSEN U. UELKEN WIE AUCH VERGIESS MEIN NICHT" en "DORHUBER SIE VERWELKEN NUR WAHRE FREUNDSCHAFT NICHT". Het is een typische boerenpijp uit de negentiende eeuw, zoals die indertijd veel ten geschenke werden gegeven. Zij onderstrepen vriendschap en liefde. Het is een genre dat nog wel met een extra exemplaar in onze collectie vertegenwoordigd mag zijn, want deze ooit algemene voorwerpen zijn tegenwoordig aardig zeldzaam geworden. Bijzonder hier is de perfecte staat van het voorwerp samen met een pedigree die veertig jaar teruggaat.

Permalink

Eerste fotoweek van het jaar

2 februari 2020

Eerste fotoweek van het jaar

Fotografie is in het Amsterdam Pipe Museum een klus voor de winter: de dagen zijn korter, de avonden zijn langer en geschikt om je terug te trekken in de fotostudio. Zo gaat het ieder jaar. Deze keer is het pas laat, begin februari dat we kunnen beginnen, in december en januari vroegen andere taken onze aandacht. Dat fotograferen geeft veel voldoening, zeker nu er een behoorlijke reeks aanwinsten ligt te wachten. Als eerste komt de prachtige groep etnografische pijpen uit zwart Afrika aan de beurt. Uitdagend om aan te pakken, maar tevens lastig. De pijpen in donkere houttinten zijn moeilijk in beeld te brengen. Let op onze online-collectiedatabase voor de eerste resultaten!

Permalink