Reservering Museumnacht

26 oktober 2022

Reservering Museumnacht

Museumnacht Amsterdam vindt dit jaar plaats op zaterdag 5 november. De kaartverkoop gaat nu van start, uitsluitend online zoals dat hoort in deze tijd. Wie het fenomeen van de Museumnacht kent, weet dat de 33.000 kaarten in een mum van tijd zijn uitverkocht. Het Amsterdam Pipe Museum is één van de 60 locaties dit jaar. Wees er dus snel bij om als speciale attractie een schilderij van Van Gogh te bewonderen en je te laten portretteren met een pijp in stijl van de meester-schilder.

Permalink

Portal met nieuwe foto’s verrijkt

24 oktober 2022

Portal met nieuwe foto’s verrijkt

Lang bleef het stil rond ons initiatief van het pipeportal.eu, de website waarin de collecties van meerdere musea ter wereld als één geheel bekeken en doorzocht kunnen worden. Maar vandaag is er nieuws: er is een museumcollectie toegevoegd. En niet zo maar eentje, een collectie van wereldfaam, maar toch onbekend. Het stedelijk museum van Saint-Omer in Frankrijk bezit, verstopt en niet gepubliceerd, een unieke pijpencollectie. De fabrieks-toonzaal van de firma Duméril bleef na sluiting in 1884 bewaard en kwam in 1909 in het plaatselijke museum. Voor het eerst worden deze pijpen nu gepresenteerd. Wij hebben duizenden foto’s van deze figurale pijpen gemaakt en zorgen nu voor meer bekendheid. Ruim 800 van de in totaal 1700 pijpen staan vanaf  heden in het portal. Komt dat zien!

Permalink

Museumdepotshop ten einde

18 oktober 2022

Museumdepotshop ten einde

De afgelopen jaren hebben wij het initiatief van de Museumdepotshop actief gesteund door inbreng van allerlei voorwerpen die in ons museum niet pasten. Daarmee hebben wij fysieke ruimte gecreëerd maar ook budget verkregen voor nieuwe aankopen. Helaas kondigt de Museumdepotshop vandaag aan wegens faillissement te moeten sluiten. Dat is een forse strop voor ons, want de verkopen van de afgelopen maanden moesten nog worden afgerekend. Jammer van een bijzonder initiatief terwijl nu voor onze stichting ook een wat wrange nasmaak overblijft.

Permalink

Verzameling bodemvondsten verworven

14 oktober 2022

Verzameling bodemvondsten verworven

Het komt niet zo vaak meer voor dat er op het gebied van de bodemvondst pijp iets op de markt komt. Logisch, verkaveling van grond voor nieuwbouw vindt weinig plaats en het graven naar pijpen is op veel plaatsen verboden. Verheugend is het daarom dat wij een collectie van ruim duizend bodemvondst pijpen konden aanschaffen van een Goudse graver die zeer actief was in de jaren 1980. Vandaag is het materiaal verhuisd. De komende weken zullen de vondsten nagelopen worden, maar het is al zeker dat er heel wat nieuwe exemplaren in onze referentiecollectie zullen worden opgenomen.

Permalink

Terugblik 500 jaar ontdekking Amerika en tabak

9 oktober 2022

Terugblik 500 jaar ontdekking Amerika en tabak

Tussendoor even een stukje nostalgie. Vandaag 9 oktober is het precies dertig jaar geleden dat in het Tropenmuseum in Amsterdam de grootste tentoonstelling op het gebied van het roken ooit opende. Met royale sponsoring van de tabaksindustrie, ja dat kon toen nog net, opende 500 jaar tabakscultuur. Voor het goede begrip: 1992 was precies 500 jaar na de ontdekking door Columbus. Zonder twijfel de mooiste tabaks- en rokententoonstelling ooit in Nederland gehouden. Ons museum leverde toen al een groot aantal bruiklenen. Het werd de laatste expositie waarin roken nog een pro-zijde scheen te hebben. Inmiddels is de wereld veranderd, het tabaksgebruik heeft nu alleen nog maar een kwade reuk. Dat is ook in de musea te merken: exposities rond dit thema komen amper nog voor.

Permalink

Unieke steengoedpijp ter veiling

8 oktober 2022

Unieke steengoedpijp ter veiling

Vandaag veilt veilinghuis Metz in Heidelberg een van de meest zeldzame tabakspijpen denkbaar en misschien ook wel de duurste. Het gaat om een pijp van zogenaamd Böttgersteinzeug gemaakt in het jaar 1712, geheel volgens model van de Goudse kwaliteitspijp. Deze pijp is het schakelstuk tussen de Goudse pijp van klei en de start van de beroemde porseleinfabriek in Meissen. Het is uniek te noemen dat een porseleinfabriek in oprichting zo zwaar leunt op de verdienste van de Goudse pijp. Met een richtprijs van maar liefst 40.000 euro blijft dit bijzondere object voor de meeste liefhebbers echter buiten bereik.

Permalink