Bruyeremerken

24 februari 2017

Bruyeremerken

Net zoals de merken van de Goudse pijpenmakers, zijn merken op houten pijpen verzamelwaardig. Alleen zijn zij niet archeologisch teruggevonden maar zij komen van de rommelmarkt of het internet. Wereldwijd zoeken verzamelaars naar deze merken en rubriceren ze. Wonderlijk genoeg is over deze materie toch nog maar weinig bekend. Makers gebruikten ze en op een gegeven moment raakten de merken in onbruik of werden voor andere vervangen. Zodoende is het niet altijd eenvoudig de oorspronkelijke eigenaren terug te vinden en een accurate datering te geven, maar dat maakt het juist zo intrigerend. Ter inspiratie is op onze Facebook pagina nu een fotoalbum geplaatst met een reeks van deze merken. Natuurlijk zijn in onze online database vele honderden meer te vinden!

Permalink

Bijzondere schenking

18 februari 2017

Bijzondere schenking

Een bezoeker van vandaag was Jill Mills uit Chatham in de Amerikaanse staat New Jersey. Zij is nazaat van de bekende pijpensnijder Stanley Jarka, van wie ons museum een prachtige set pijpen bezit. Andere familieleden waren al eerder bij ons te gast om de bijzondere bruyères van houtkunstenaar Stanley te bewonderen. Jill had een enveloppe meebracht met wat tekeningen waarvan ze dacht dat het niet veel was, maar toch zonde om weg te gooien. Het bleken de originele ontwerpen van Stanley Jarka voor pijpen in ons bezit. Ze had geen idee hoe enthousiast wij werden de tekeningen te zien en vond het fijn ze te kunnen schenken. Daarmee kwam een doorgaande wens onze pijpen beter te documenteren in vervulling.

Permalink

Stummels op de foto

9 februari 2017

Stummels op de foto

Afgelopen week en deze week zijn enkele honderden nieuwe foto's gemaakt van onze collectie porseleinen stummels die in de voorkamer van het museum zijn uitgestald. Dat bepaalde collectieonderdelen nog altijd ontbreken heeft te maken met het arbeidsintensieve ontmantelen en herinrichten van de vitrines, een klus die steeds buiten openingtijden moet gebeuren. Deze week is daaraan tijdens de vroege ochtend- en late avonduren veel energie in gestoken. Resultaat is een prachtige reeks registraties van deze bijzondere objecten. Overigens, maakten wij tevens van de gelegenheid gebruik enkele voorwerpen voor recente aanwinsten te verruilen. Zo werd de compositie mooier, de groepering logischer en het esthetische resultaat beter.

Permalink