Vooruitblik Museumnacht

24 oktober 2019

Vooruitblik Museumnacht

Het thema van Museumnacht Amsterdam 2019 is 'schatgraverij'. Op 2 november wordt het in het Amsterdam Pipe Museum ook spannend, wellicht een beetje griezelig. Voor deze avond doen we het licht uit en kan je met je persoonlijke zaklamp speuren en kijken. Zo vallen de details in de collectie het beste op. Je kunt op zoek naar de meest bizarre pijpen in vreemde modellen uit alle hoeken van de wereld. Eén vitrine zal heel apart zijn: deze bevat alleen maar schedels - een populair motief in pipe-design gedurende de negentiende eeuw. De kaartverkoop gaat vandaag van start, wees snel want de N8 is doorgaans snel uitverkocht.
#museumnacht #schatgraven

Permalink

Amsterdam City Walk

19 oktober 2019

Amsterdam City Walk

Vandaag vindt weer de Amsterdam City Walk plaats, een jaarlijks terugkerend evenement waarbij ons museum is opgenomen in de route. Gelukkig met een mooi zonnetje, voor wie niet als eerste vertrekt tenminste, want de eerst passanten rond 9 uur liepen nog onder een grauwe lucht. Ons grachtenhuis is een rustpunt voor wie even wil uitblazen en gelijktijdig een stukje cultuur wil snuiven. Wij schenken voor de wandelaars bovendien thee of koffie. Hoewel de meeste lopers de pas erin houden, is het uithangbord toch altijd weer een visitekaartje voor de 9.500 deelnemers! Die haastige wandelaars staan misschien een andere keer stil om een bezoekje af te leggen. Naamsbekendheid is daarvoor dus van belang.

Permalink

Zij/Hij ofwel genderverschillen

7 oktober 2019

Zij/Hij ofwel genderverschillen

In oktober, de Maand van de Geschiedenis, zet ook het Amsterdam Pipe Museum bijzondere pijpen in de etalage rond het thema Zij/Hij ofwel genderverschillen. Ook in pijproken bestaat verschil tussen wat mannen en wat vrouwen gebruiken. Vooral in andere werelddelen. Zo roken vrouwen in de Oostkaap van Zuid-Afrika bij rituele bijeenkomsten pijpen van acaciahout versierd met kleurige kralen. De toverkracht wordt overgebracht door middel van de pijp. In Kameroen mogen alleen mannen roken uit pijpen versierd met maskerkoppen en dierfiguren. Vrouwen roken even veel, maar dan uit pijpen uitsluitend met geometrische versieringen, subtieler van decor maar wel zo fraai. Weer anders is het in Japan, waar geisha’s heel elegante pijpen roken met een minieme ketel: een trekje en de tabak is al weer op. Al deze pijpen zijn de gehele maand oktober aan de Prinsengracht te zien.

Permalink

Dagboekfragmenten van Don Duco

2 oktober 2019

Dagboekfragmenten van Don Duco

Vijftig jaar actief verzamelen levert niet alleen een royale collectie op, het is ook een periode waarin je als verzamelaar avonturen beleeft. Elke vondst is een belevenis. Het graven naar pijpenkopen, maar ook de gang naar een antiekmarkt of veiling betekent kans op een trouvaille. Nog weer later ontdek je hoe speciaal het is om op verre reizen een etnografisch rookinstrument te kunnen kopen, nog warm van de gebruiker. Allemaal activiteiten, vaak op onverwachte locaties en met bijzondere mensen. Don Duco schrijft in een serie berichten op Facebook en de website van het Amsterdam Pipe Museum dagboekfragmenten met herinneringen uit de afgelopen vijftig jaar. Daarmee krijgt de verzamelaar van het museum een menselijk gezicht. Volg de komende 50 weken de afleveringen in deze waargebeurde ‘soap’. Let op de titel Dagboekfragment in Facebook of ga naar de tab museum waar deze serie uiteindelijk volledig vermeld zal staan.

Permalink

Vijftig jaar Pipemuseum

1 oktober 2019

Vijftig jaar Pipemuseum

De vondst van een groot aantal kleipijpen op 1 oktober 1969 is de formele start geweest van ons museum. Deze vondst aan de Amsterdamse Keizersgracht werd vandaag precies een halve eeuw geleden gedaan. Hoe toepasselijk dat het museum nu op wandelafstand aan de Prinsengracht is gevestigd. In die vijftig jaar is er veel veranderd. De bescheiden particuliere verzameling werd een geregistreerd  museum met een veelzijdige verzameling rookgerei waarin vrijwel alle culturen van de wereld met voorbeelden vertegenwoordigd zijn. Kortom, het museum biedt the worldwide culture of smoking. In het komende jaar willen we dit evenement vieren met een aantal persimpulsen die ons werk in een breder daglicht stellen.

Permalink