Stagiair pimpt museum op

25 januari 2021

Stagiair pimpt museum op

Vanaf vandaag is Jesse Bakker als tweedejaars student aan de Reinwardt Academie de nieuwe junior-curator van ons museum. De enige museumopleiding in ons land levert studenten met de juiste achtergrondkennis en motivatie ons te helpen. De bruisende energie van een jong iemand is al merkbaar vanaf dag één. Jesse zal zich vooral richten op onze presentatie op social-media, het maken van video’s, alles voor de online aanwezigheid van het museum.

Permalink

De virtuele collectie

16 januari 2021

De virtuele collectie

In de eerste versie van onze website, we spreken dan over het jaar 2000, lanceerden wij een virtuele presentatie. In feite een prentenboek van bijzondere pijpen rond een bepaald thema. In de loop der jaren bleek juist die afdeling van onze website een van de populairste en meest geciteerde. Deze weken wordt gewerkt aan een vernieuwde versie die tevens drastisch wordt uitgebreid. Op veler verzoek kunnen de foto’s nu ook vergroot worden, simpelweg met een klik op het plaatje. Ook nieuw is een link onder iedere foto naar onze collectiedatabase, zodat met één simpele klik alle informatie over dat specifieke object zichtbaar wordt. Of ze nu prentenboeken genoemd worden, virtuele presentaties of geïllustreerde encyclopedieën het optische resultaat is in ieder geval heel aantrekkelijk.

Permalink

Eerste aanwinst 2021

14 januari 2021

Eerste aanwinst 2021

Waar vroeger verkopers en particulieren er een uitje van maakten om iets voor onze collectie aan te bieden, gaat in Coronatijd alles per post. Haastig aangereikt bij de deur door een bezorger met mondkapje. Zo ontvingen wij vandaag onze eerste aanwinst van het jaar 2021, een negentiende-eeuwse sigarenhouder gesneden uit meerschuim met barnstenen roer. Als voorstelling een licht pikante vrouw, dit keer niet alleen een hoofd met fraai kapsel of hoed, maar een compleet borstbeeld en dat maakt deze pijp bijzonder. Zij houdt één hand aan haar hoed, in de ander zien we een boeketje. Het fraaie patine is gevolg van veelvuldig roken. Het is evident dat de oorspronkelijke eigenaar er veel rook- en kijkplezier aan heeft beleefd.

Permalink