Bijzondere aanwinst

29 augustus 2018

Bijzondere aanwinst

Reeds in 1980 kocht de Koninklijke Pijpenfabriek Gubbels in Roermond, vooral bekend van de Big Ben pijpen, het sluitende bedrijf van Jean-Jacques Knoedgen in de plaats Brée in België. Uit die inventaris kwam een groep van zo'n 150 persvormen voor het maken van kleipijpen. Van hernieuwde productie is het nooit gekomen. Deze maand heeft het Amsterdam Pipe Museum deze vormen overgenomen voor de museumcollectie. Een unieke kans, waarbij de laatste messing pijpvormen uit privébezit museaal worden ondergebracht. Het schoonmaken en catalogiseren is gestart al zal het nog even duren eer de voorwerpen in onze collectiedatabase zijn ingevoegd.

Permalink

Expositie legaat verlengd

26 augustus 2018

Expositie legaat verlengd

De expositie "The Silver Treasure " waarin een serie zilveren pijpen uit het legaat Van Tienhoven-Van Ewijk worden getoond, wordt wegens succes verlengd tot het einde van het jaar. De aanwinstenvitrine die hiervoor is benut, trekt veel bekijks. Iedere bezoeker realiseert zich dat een zilveren pijp een uitzonderlijk luxe voorwerp is. Dat wordt onderstreept door de vaak kunstzinnige vormgeving. Alleen de kritische pijproker weet ook op te merken dat een waar rookgenot niet van metaal te verwachten is, maar ja, status gaat nu eenmaal vaak voor comfort.

Permalink

Twee mega-klussen

15 augustus 2018

Twee mega-klussen

Dit voorjaar en deze zomer gaan schijnbaar ongemerkt voorbij. Achter de schermen wordt echter gestaag gewerkt aan twee projecten. De eerste is de registratie van de collectie Van Tienhoven-van Ewijk. Secuur worden de ruim 500 objecten in de computer ingevoerd en beschreven. De tweede is een even zo grote klus, namelijk een vertaalslag van onze webartikelen ten behoeve van een nieuwe site die volgend jaar de lucht in gaat. Met hulp van native speakers wordt gewerkt aan een volledig Engelstalige site waarop ook de artikelen van onze conservator uitgebreid ontsloten worden.

Permalink

Schatbewaarders in de krant

4 augustus 2018

Schatbewaarders in de krant

Nadat het Algemeen Dagblad op 14 juli al voor ging, publiceerde Het Parool dit weekend een reportage onder bovenstaande titel. Een jonge fotografe heeft een fotoserie gemaakt van vrijwilligers in kleinere musea om hun liefde voor de collectie in beeld te brengen. In zo'n reeks gespecialiseerde verzamelingen mag een pijpenmuseum natuurlijk niet ontbreken. Deze leuke vermelding is een mooie reclame zowel in Rotterdam en omgeving als in Amsterdam. Ongetwijfeld genereert deze publiciteit weer nieuwe bezoekers.

Permalink