Kerst- en nieuwjaarswens

24 december 2020

Kerst- en nieuwjaarswens

Vanuit het Amsterdam Pipe Museum aan de Prinsengracht wensen wij u fijne kerstdagen en een goed, gezond en gelukkig 2021. Uiteraard hopen wij dat het nieuwe jaar meer vrijheid in petto heeft en dat we elkaar weer mogen ontmoeten in ons museum en de museumwinkel!

Permalink

Opnieuw een lock-down

8 december 2020

Opnieuw een lock-down

Voor wie het nieuws op de voet volgt was het geen verrassing dat een nieuwe lock-down in aantocht was. Vandaag sluiten winkels en musea en dat blijft zo tot en met 19 januari 2021. Dit zal voor menigeen de rustigste Kersttijd van hun leven worden. Voor de musea, de medewerkers en alle vrijwilligers een enorm domper omdat december de gezelligste wintermaand is met sfeervolle decoraties en verlichting. Als bijdrage aan de volksgezondheid zullen we ons houden aan de nieuwe regels. Het werk achter de schermen gaat gelukkig onverminderd voort.

Permalink

La ronde Bretonne

6 december 2020

La ronde Bretonne

Een unieke aanwinst voor onze collectie: een pijp met de bijzondere naam La ronde Bretonne. Rond een zuil zitten ruim een dozijn mannen, vrouwen en kinderen, een instrument bespelend, anders zingend of een kleuter wiegend. Kortom een tafeltabakspijp met een vrolijk makend tafereel dat gezelligheid in huis brengt om de feestdagen mee door te komen. Met een voet en deksel van barnsteen en vergulde zilvermontage, verpakt in een houten cassette voorzien van zwart leer van buiten en fluweel aan de binnenzijde. Een pijp indertijd in Parijs gemaakt door Louis Lavisse, een maker van naam en faam. Reeds in 2004 ontdekten wij dit exemplaar in een Frans veilingbericht. Sindsdien zat dit voorwerp ondergedoken in een particuliere collectie vanwaar het nu verkocht werd. Vandaag is het voorwerp door ons aangeschaft en museaal geworden, een eindbestemming die dit bijzondere object zeker verdient!

Permalink