Online sale

29 april 2021

Online sale

In tijden van Corona en dus wegvallende reguliere inkomsten is het van groot belang nieuwe fondsen te genereren. Dat doen wij onder andere door de webshop die als aanvulling aan onze nieuwe website is toegevoegd beter te vullen. Naast onze boeken en de bekende dubbelwandige Zenith pijpen hebben we een nieuwe categorie gecreëerd: new old stock. Dit zijn ongebruikte houten pijpen die al lang geleden zijn vervaardigd. Door hun ouderdom van zo’n veertig tot ruim honderd jaar is het merk vaak zeldzaam, als het niet reeds lang is gestopt. Ook het model is nu schaars, maar nog altijd even aantrekkelijk. Bovendien is het hout veel langer en dus beter gedroogd, waardoor de pijp zachter smaakt. Alle reden om deze pijpen uit nooit verkochte voorraden aan te prijzen. Eenvoudig vindbaar via www.pipemuseum.nl en dan de tab shop aanklikken of rechtstreeks via www.pipeshop.nl.

Permalink

Een toost op de nieuwe website

21 april 2021

Een toost op de nieuwe website

De crew van Datatrippers, onze IT-specialisten, is vandaag te gast – op gepaste Corona afstand – om het glas te heffen op de afronding van onze vernieuwde website. Meer dan twee jaar hebben we actief gewerkt om dit moment te bereiken. Talloze nieuwe features heeft de website nu gekregen, zoals de compleet Engelse versie, maar ook een nieuwe thesaurus die het mogelijk maakt om zoektermen in het Duits, Frans, Engels of Nederlands te gebruiken. Daarbij zoekt het systeem de best passende techniek of materiaal, land of volk dat je zoekt. Daarnaast zijn alle artikelen in een nieuw jasje gegoten en is de reeks titels verder uitgebreid. Alles bij elkaar is het een ongelofelijke klus geweest. Uiteraard zal de komende tijd nog aanvullende informatie volgen. Met de lancering van de nieuwe site gaan de oude versies zoals www.Pijpenkabinet.nl en de vorige versie van www.Pipemuseum.nl uit de lucht. Vandaag grote dank aan het onmisbare team van Datatrippers: Jurgen voor de soepele en coöperatieve communicatie, Kristel voor het ontwerp en Robert voor het oplossen van alle database hobbels. Petje af voor dit vakwerk!

Permalink

Het belang van de bibliotheek

19 april 2021

Het belang van de bibliotheek

Vandaag is een nieuwe video in de reeks op het YouTube-kanaal van het museum geplaatst. Deze keer is het Benedict Goes die vertelt over het belang van de bibliotheek voor een museum. Aan de hand van enkele bijzondere boeken licht hij toe dat boeken en andere gedrukte publicaties diepgang aan de collectie geven. Ongeacht of dat om de vormgeving of het materiaal gaat, de wijze van gebruik of de visie van de roker van weleer. Dit alles kan je lezen in handboekjes voor rokers, antiquarische dichtbundels, overzichtswerken en vele andere boeken. Duidelijk is dat wij onze bibliotheek koesteren en zeker niet kunnen missen voor alle kennis over de voorwerpen.

Permalink

Drie video’s achter elkaar

8 april 2021

Drie video’s achter elkaar

Onze stagiair Jesse is goed op dreef. De afgelopen week voltooide hij drie films, die nu op ons YouTube kanaal staan. Na intensieve dagen voor de opnames, steeds op een andere locatie, volgde voor hem nog het monteren. Installeer je lekker voor de PC om te kijken en zie en hoor meer over de maiskolfpijp, de beschilderde porseleinen pijp en de video over pipes for the queen. De vlecht van meterpijpen is een uniek historisch document dat zeker een film verdient. Dit keer co-starring Benedict Goes als presentator.

Permalink

Anton Manger

4 april 2021

Anton Manger

Vandaag bereikte ons het bericht dat op 31 maart de bekende Duitse pijpenmaker en pijpenverzamelaar Anton Manger is overleden. Hij bereikte de hoge leeftijd van 92 jaar en was tot op het laatst nog actief als pijpenmaker. Manger was werkelijk een toegewijde verzamelaar. Zijn grootste passie lag bij de Ulmer Kloben, de Duitse pijp van warrelhout waarover hij een monografie produceerde. Zijn verzameling bevatte bijna teveel van dergelijke pijpen, waarin ieder detail dat anders was werd opgenomen. Daarnaast publiceerde bij een boek over Ruhla vooral gericht op de meerschuim pijp uit die plaats. Wij zullen zijn enthousiasme en zijn toewijding missen!

Permalink