Goedewaagen forever

25 mei 2024

Goedewaagen forever

Eens in de zoveel tijd ontmoeten wij afstammelingen van de familie Goedewaagen. Niet verwonderlijk, ons museum heeft een prachtige collectie pijpen en gereedschappen van deze ooit belangrijkste pijpenfabriek van Nederland. Deze week kregen we bezoek van Amy Solov, rechtstreekse afstammeling van de Goudse Goedewaagens die een eeuw geleden naar Amerika verhuisden. Zij hebben altijd contact gehouden met hun Nederlandse neven en nichten en zo krijgen wij met regelmaat Amerikaanse gasten die nog gelinkt zijn met de pijpenhistorie.

Permalink

Snuifflesjes

16 mei 2024

Snuifflesjes

Deze week is onze collectie verrijkt met ruim een dozijn snuifflesjes uit China. Het gaat om miniatuurflesjes waarin tot poeder gemalen tabak werd meegedragen. Kenmerkend hieraan zijn vooral de stopjes van deze flesjes waaraan een mini-lepeltje gemonteerd is. Zo kun je de vermalen tabak naar je neus brengen om deze vervolgens op te snuiven. Veel snuifflesjes zijn niet alleen bedoeld als flacon, zij fungeren ook als statusartikel en als verzamelobject. Dat laten de aanwinsten duidelijk zien. De herkomst van deze exotische flesjes is voor ons museum in Amsterdam extra interessant. Zij stammen namelijk uit de boedel van de portretschilder Clemens Merkelbach van Enkhuizen, die daarvan een welgevulde vitrine had in zijn imposante huis aan de Keizersgracht.

Permalink

Versterking vanuit Frankrijk

6 mei 2024

Versterking vanuit Frankrijk

Wie onze social media volgt heeft het inmiddels al gezien. Student Clément Pressé is aan de Prinsengracht neergestreken. Vanwege zijn liefde voor de pijp en het roken heeft hij als student toerisme in Noord-Frankrijk ons museum als stageplek verkozen. Een ondernemende jongen dus! Hij zal hier ruim twee maanden rumoer maken. Naast rondleidingen in de Franse en Engelse taal houdt hij zich bezig met de werving van bezoekers en de vertaling van onze website in de Franse taal. Daarnaast leert hij alles over het functioneren van een museum. Bij terugkeer hoopt hij het museumbedrijf in al zijn facetten te kennen.

Permalink

Kanonnenvuur

4 mei 2024

Kanonnenvuur

Al eens eerder toonden wij in onze centrale wisselvitrine een pijp met een kanon die  toen door iedereen werd bewonderd. De pijp die de komende weken te kijk staat is even prestigieus. Het is een forse meerschuim kop met een zware schelpvorm aan de basis. De kwaliteit van de pijp wordt gemaakt door de montage in zilver en wel speciaal het klepdeksel. Op de bovenzijde is een kanon uitgewerkt met aan beide zijden een stapel kogels. Wanneer we het deksel openklappen wordt met een speciaal knopje een tweede deksel zichtbaar. Daar zien we een persoonlijk wapen en het portret van de Franse koning Louis Philippe. De chique steel is van getordeerd buffelhoorn afgewisseld met ivoor. Let ook op de gekrulde slang die als klemveer fungeert, met ogen van robijn. Nieuwsgierig geworden door al die luxe? Kom kijken en bewonderen!

Permalink