Nachtbrakers

20 oktober 2015

Nachtbrakers

Volgens Tom Kieft is het Amsterdam Pipe Museum waarschijnlijk het museum met de meeste swag van Amsterdam. Waan je een klassieke rokkenjager als Mulisch of Bernhard en paf je een weg door de nacht.

De Museumnacht voor pijpliefhebbers
De vroegere Amsterdamse Pijpenkamer (en later het Pijpenkabinet) is in 2013 ten behoeve van de internationale promotie en ten koste van enkele laagdrempelige grappen omgedoopt tot het Amsterdam Pipe Museum. Dit kleine grachtenmuseum aan de Prinsengracht is een ideale tussenstop tijdens de Museumnacht. Het Amsterdam Pipe Museum is op 7 november namelijk meer dan alleen de natte droom van iedere pijpliefhebber; ook kun je hier op deze avond genieten van overheerlijke lokale worst en je dorst lessen met gebotteld bier uit Duitsland. Dit bier is niet jouw doorsnee Oettinger pilsener, maar rookbier. En nee, rookbier is geen met peukenfilters gevuld flesje, maar een bier gemaakt van gerookte hop. Ik kan je zeggen: fucking lekker en vooral voor onze ‘meer-hop-is-hip IPA-lovers', is het een must dit hippe hopbier te komen proeven.

Traditionele likes
Ook als rookbier, worst of het prachtige pand niet overtuigen, geeft de collectie en de daarbij horende uitleg voldoende reden om op 7 november langs te komen. Gedurende de hele avond staan er medewerkers van het museum klaar om alles te vertellen over de pijpencollectie van het Amsterdam Pipe Museum. Deze collectie strekt van 500 voor Christus tot nu, van de eerste Zuid-Amerikaanse tabakspijpen tot negentiende-eeuwse Europese pijpen, van Turkse shisha's tot Chinese opiumpijpen. Je zult leren dat pijpen meer zijn dan alleen genotinstrumenten. Er liggen in het museum Franse pijpen met daarop afbeeldingen van favoriete schrijvers, een soort traditionele ‘like' om vrienden en onbekenden over jouw literaire voorkeuren in te lichten. Bij andere pijpen in het museum heeft de vorm van de pijp een nog belangrijkere publieke functie. Zo zijn de gigantische chiefpipes uit Cameroen naast rookgerij ook objecten om macht mee uit te drukken: de eigenaar van de grootste pijp heeft de meeste macht. Dus ook bij pijpen: size does matter!

Karakteristieke pijpen
De curator van het museum zal tweemaal op de avond vertellen over bekende twintigste-eeuwse pijprokers als Mulisch en Prins Bernhard, hun favoriete pijpen en hoe de verschillende pijpen van deze heren bepaalde karaktereigenschappen symboliseren. Als je door al dit moois geïnspireerd raakt en je een pijp wilt aanschaffen ben je overigens ook aan het goede adres, want behalve een pijpenmuseum huisvest dit pand ook een pijpenwinkel. Op de begane grond van het Amsterdam Pipe Museum kun je een pijp kopen, waarmee je met swagger paffend naar het volgende museum kunt struinen.Nieuwsarchief