Museum number:

APM 121a

Subcollection:

porcelain pipes

Title:

tobacco pipe

Keyword:

"HOCH DER EDLE.." (price the precious vine juice), wine barrel, drinker

Description:

Tabakspijp van porselein met figurale ketel, oplopende steel met manchet. Ketel staande wijnton, langs de onderzijde een man met bolle hoed, die uit een krans wingerdbladeren tevoorschijn komt en zijn dorst lest aan de tapkraan van het vat, met zijn handen omklemt hij aan weerszijden de ton. Opschrift onder de filt "HOCH DER EDLE REBENSAFT". Handgeschilderd in diverse groentinten, bruin, paars en roze. Klepdeksel van nikkel waarin een porseleinen middenstuk waarop in hoogreliëf een zittende poes. Oorspronkelijk weichsel roer met gedraaid buffelhoorn afgewerkt met slap en knopenmondstuk en borgkoordje met balletjes.

Date:

Period 1890 - 1910


Dimensions:

BowlHeight4.25 in (10.8 cm)
Width1.54 in (3.9 cm)
StemLength1.57 in (4 cm)
Length total9.45 in (24 cm)
Characteristics
Pipe type stub stemmed pipe
Pipe shape figural
Materialporcelain (ceramic)
Techniqueslip cast
Colourwhite
Other materialscherrywood (wood), buffalo horn (animal material), metal
Finish glazuur, vijf kleuren
Traces of use gerookt
Production
ContinentEurope
Region internationalWestern Europe
CountryGermany
Region nationalBohemia
Acquisition
Year 1990
Provenance Knowle, veilinghuis Phillips Midlands
Bramber, collectie Anthony Irving, House of Pipes, <1970-1989
Comments
Variant in de antiekhandel met "DER SCHÖNSTE ZUG MEINES LIEBENS". Vervaardigd in een bierkruikenfabriek.
Variant in: J.-Ch. Rhein, L'Art de la Pipe, Genève, 1978, pl V-8. Opschrift "FRISCHER TRUNK MACHT ALTE JUNG".
Carlos Armero, Antique pipes, Madrid, 1989, p 102. Identiek stuk met opschrift cijfer "11".
Exhibition
Wenen, Österreichisches Tabakmuseum, tentoonstelling "Die 2000 Jährige Geschichte der Tonpfeifen", 23 juni 1994 - 10 september 1994.
Amsterdam, Pijpenkabinet, permanente presentatie, zaal, vitrine 7, 2001-2004.
Arnhem, Openluchtmuseum, pijpencollectie in paviljoen Sparenburg, september 2004 - januari 2015.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email