Museum number:

APM 10.465a

Subcollection:

excavated pipes

Title:

tobacco pipe

Keyword:

center of gravity flower between embossed bands

Description:

Tabakspijp van klei met dubbelconische ketel, hiel en rechte steel met glad afgesneden steeleind. Filtgroef. Onversierd. Steel in reliëf zwaartepunt tussen twee knopen van arceringen en cirkels met aan weerszijden een geslingerde rank waaraan gefantaseerde bloemen in verschillende formaten. In het midden aan weerszijden van de steel een liggend ovaal waarin een drietand met de initialen II. Vormnaden bij de decoratie slordig afgewerkt. Versinterd en oranjegeel verkleurd. Steeleind naar roodachtig verkleurd en sterk kromgetrokken.

Date:

Year 1639


Dimensions:

BowlHeight1.3 in (3.3 cm)
Width0.67 in (1.7 cm)
StemLength9.45 in (24 cm)
Weight26 gram
Characteristics
Pipe type stem pipe
Pipe shape bi conical
Materialpipe clay (ceramic)
Techniquepress moulded
Colourorange yellow
Traces of use geen
Production
ContinentEurope
Region internationalWestern Europe
CountryThe Netherlands
Region nationalSouth Holland
TownGouda
MakerJan Jansz. de Lange
Mark drietand + II (reliëf, steel)
Acquisition
Year 1984
Provenance Leiden, Don Duco
Excavation site Gouda, Nobelstraat, stortlaag, 1984
Comments
Uitkomst Friederich formule 33.17.10=5510 1618 C2FF
Naar lengte een 9 duims pijp (23,4 centimeter).
Literature
D.H. Duco, De Nederlandse kleipijp, handboek voor dateren en determineren. Leiden, 1987. p 39, hfst. De pijpen van de II-maker. Idem, p 40, afb 81. Idem, p 41, foto 12. Dit exemplaar (derde van boven).
Don Duco, Pijpelogie, kul of kunde?. Leiden, 1988. afb 5. Dit exemplaar.
Don Duco, De pijpen van de II-maker. Amsterdam, 1991. afb 6a-d. Dit exemplaar.
Don Duco, aaaDe Nederlandse kleipijp, handboek voor het determineren. Amsterdam, 2024. hfst 5, p , afb 67. Dit exemplaar.
Don Duco, aaaDe Nederlandse kleipijp, handboek voor het determineren. Amsterdam, 2024. hfst 8, p , afb 11. Dit exemplaar. Hfst 8, p , afb 9. Dit exemplaar (groepsfoto).

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email