Collectienummer:
APM 10.465a |
Deelcollectie:
bodemvondst pijpen |
Titel:
tabakspijp |
Trefwoord:
zwaartepunt bloemen tussen knopen |
Beschrijving:
Tabakspijp van klei met dubbelconische ketel, hiel en rechte steel met glad afgesneden steeleind. Filtgroef. Onversierd. Steel in reliëf zwaartepunt tussen twee knopen van arceringen en cirkels met aan weerszijden een geslingerde rank waaraan gefantaseerde bloemen in verschillende formaten. In het midden aan weerszijden van de steel een liggend ovaal waarin een drietand met de initialen II. Vormnaden bij de decoratie slordig afgewerkt. Versinterd en oranjegeel verkleurd. Steeleind naar roodachtig verkleurd en sterk kromgetrokken. |
Datum:
Jaar | 1639 |
Maten:
Kop | Hoogte | 3,3 cm |
Breedte | 1,7 cm | |
Steel | Lengte | 24 cm |
Gewicht | 26 gram |
Kenmerken
Pijptype | steelpijp |
Pijpmodel | dubbelconisch |
Materiaal | pijpaarde (ceramiek) |
Techniek | gekast |
Kleur | oranjegeel |
Gebruikssporen | geen |
Productie
Continent | Europa |
Regio internationaal | West-Europa |
Land | Nederland |
Regio nationaal | Zuid-Holland |
Plaats | Gouda |
Maker | Jan Jansz. de Lange |
Merkteken | drietand + II (reliëf, steel) |
Aanwinst
Jaar | 1984 |
Provenance | Leiden, Don Duco |
Vindplaats | Gouda, Nobelstraat, stortlaag, 1984 |
Commentaar
Uitkomst Friederich formule 33.17.10=5510 1618 C2FF Naar lengte een 9 duims pijp (23,4 centimeter). |
Literatuur
D.H. Duco (Don Duco), De Nederlandse kleipijp, handboek voor dateren en determineren. Leiden, 1987. p 39, hfst. De pijpen van de II-maker. Idem, p 40, afb 81. Idem, p 41, foto 12. Dit exemplaar (derde van boven). |
Don Duco, Pijpelogie, kul of kunde?. Leiden, 1988. afb 5. Dit exemplaar. |
Don Duco, De pijpen van de II-maker. Amsterdam, 1991. afb 6a-d. Dit exemplaar. |
Don Duco, aaaDe Nederlandse kleipijp, handboek voor het determineren. Amsterdam, 2024. hfst 5, p , afb 67. Dit exemplaar. |
Don Duco, aaaDe Nederlandse kleipijp, handboek voor het determineren. Amsterdam, 2024. hfst 8, p , afb 13. Dit exemplaar (groepsfoto). |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email