Pijpelijntjes

informatief blad over kleipijpen

 

Tussen 1975 en 1985 heeft Don Duco een tijdschrift uitgegeven geheel gewijd aan de kleipijp. Het blad verscheen aanvankelijk vanuit de Pijpenkamer in Amsterdam, vanaf 1982 vanuit het museum in Leiden. De bundel Pijpelijntjes is vooral opmerkelijk omdat het volledig is opgedragen aan de kleipijp in al zijn facetten: van bodemvondsten tot complete pijpen, van Goudse en Hollandse pijpen tot Franse, Duitse en Engelse, maar ook pijpen uit Afrika, Azië en Amerika komen aan bod.

Van de uitgaven zijn nog enkele complete sets voorradig, die prachtig ingebonden zijn in een sterke band van buckram met gouden letters op de rug. De liefhebber-verzamelaar heeft met die band een waardevol bezit in handen, waarin al bladerend ongelooflijk veel en zeer gevarieerde informatie over kleipijpen beschikbaar komt.

Buitengewoon belangrijk aan deze verzamelband is de uitgebreide index die daarop is samengesteld en die zich achterin ieder deel bevindt. Met behulp van enkele duizenden trefwoorden is gemakkelijk zoeken in de bundel mogelijk. Zo zijn er indices op persoonsnaam, op stad, land, maar ook op maker, merk, modelnaam en een algemeen zakenregister. Snel en efficiënt terugvinden is dus mogelijk.

---------------------

Uitgever: Amsterdam Pipe Museum - Stichting Pijpenkabinet, Amsterdam, 1975-1985

ISBN 90-70849-16-X

446 pagina's met vele honderden illustraties van pijpen en aanverwante objecten

formaat 29,5 x 23 cm

gebonden in blauwe buckram band met goudopdruk op de rug

 

Prijs € 125,- (exclusief verzendkosten)