Museum in de prijzen

In het vijftigjarig bestaan van de collectie is verschillende malen een prijs uitgereikt aan het museum of aan de conservator als vertegenwoordiger van het museum. Met trots laten we er hier een aantal zien.

 

European Heritage Award / Europa Nostra Prijs

21.372bis  overig-europa-nostra-award-2020

In 2020 ontving Don Duco, conservator van het museum, deze prestigieuze prijs die jaarlijks wordt toegekend door Europa Nostra namens de Europese Commissie. Naast de meer algemene prijzen voor restauraties van gebouwen, educatie en onderzoek, valt de prijs van Duco in de zeldzame categorie dedicated service ofwel jarenlange toewijding aan een cultureel doel.


Johan de la Court-Prijs
delacourt-prijs

Deze prijs voor veelbelovend wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door mensen zonder aanstelling aan een universiteit, werd in december 1988 aan Don Duco toegekend door de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen in Amsterdam. Dit was een enorme aanmoediging voor Duco om zijn werk als onderzoeker van de historie van de pijp voort te zetten en resulteerde in de jaren erna in talloze publicaties van zijn hand.

Tripadvisor Travellers'Choice

Deze prijs die het museum in 2020 ontving is een onderscheiding die voortkomt uit de waardering van bezoekers, van het publiek. Nadat Tripadvisor jarenlang de reviews van bezoekers heeft bijgehouden, blijkt dat de waardering zo hoog is dat het museum tot de top-10% behoort van plekken die door het publiek het hoogst worden gewaardeerd.

Tripadvosor Certificaat van Uitmuntendheid

#16 van 877 dingen om te doen#9 van musea in Adam
Ook deze prijs is een onderscheiding die door het publiek is uitgesproken. Vijf jaar achtereen zijn de waarderingen van de bezoekers aan het Amsterdam Pipe Museum ver boven gemiddeld geweest. Dat levert een Cenrificaat van Uitmuntendheid op, een prijs voor excellente service aan de bezoeker die daardoor een geweldige ervaring heeft gehad.
De goede ratings hebben erin geresulteerd dat het museum in de top van Tripadvisor staat, zie deze vermeldingen:
#16 van 877 attracties in Amsterdam in 2021 !

 

Artifexprijs
1999-artifexprijs-pijpenkabinet-amsterdam
Op
13 november 1999 ontving het museum uit handen van directeur René Dessing de Artifexprijs vanwege het initiatief een particuliere collectie als museum voor publiek open te stellen. Vooral de persoonlijke bezoekersbegeleiding door dit huis van de verzamelaar werd door de jury hoog gewaardeerd: iedere bezoeker wordt persoonlijk rondgeleid.

 

Naast de prijzen zijn er eervolle lidmaatschappen, van clubs die uitsluitend op uitnodiging en na ballotage toegankelijk zijn.

 

Confrérie de Maitres Pipiers

21.226bis  varia-draaglint-confrerie-1
De Broederschap van pijpmakers uit het Franse Saint-Claude, de hoofdstad van de Franse pijpenindustrie, nodigt jaarlijks een select aantal nieuwe leden uit die tijdens een plechtige ceremomie worden beëdigd tot ambassadeur van de pijp. Don Duco werd toegalaten als Confrère in 1988, Benedict Goes volgde als Confrère in 2002. Bij de beëdiging ontvangt het nieuwe lid een erelint als kenteken met daaraan het wapen van de stad Saint-Claude op een fraai stuk bruyèrehout.

Confrérie de Jean Nicot

21.260  arch-dimploma-jean-nicot
Deze Frans/Belgische vereniging zet zich in voor het vredig en wellevend samengaan van rokers en niet-rokers en nodigt jaarlijks enkele liefhebbers uit die zich in kunnen zetten als ambassadeur van de goede smaak. Benedict Goes werd in 1990 toegelaten tot dit gezelschap en ontving de versierselen.