Selectie uit de bibliotheek van standaardwerken en andere boeken over historische pijpen

De bibliotheek van het Amsterdam Pipe Museum bevat duizenden boeken, die veel uiteenlopende thema’s behandelen. Van de teelt van de Nicotiana tabacum tot tips hoe je kunt genieten van een pijp tabak. Ook de discussie over wel en niet roken en controversiële onderwerpen als hasj en opium behoren tot ons boekenbezit.

De kern van de museumbibliotheek bestaat echter uit boeken die de cultuurhistorische achtergrond van de pijp behandelen, zowel historisch als etnografisch. Standaardwerken worden vaak gebruikt omdat zij steeds weer een bron zijn van kennis. Daarbij is het voor een historisch onderwerp geen bezwaar wanneer het boek vijftig jaar geleden of zelfs langer geschreven is. Juist deze boeken vormen de basis van de kennis over tabakspijpen wereldwijd.

Daarnaast zijn er natuurlijk talloze monografieën die misschien geen standaardwerk zijn, maar wel een interessante invalshoek hebben of een aparte verzameling beschrijven. Daarin kan je net iets vinden waar de grote overzichtswerken geen aandacht aan besteden. Om die reden staan op deze pagina alle must haves over oude en antieke pijpen. Wie deze boeken bestudeerd heeft kan zich met recht kenner noemen.terug-knop-klein