Advertenties pijptabak

In deze eeuw is de tabaksreclame zo goed als uitgeroeid, maar hoe anders was dat in de laatste decennia van de afgelopen eeuw? Toen had ieder merk zijn eigen strategie om klanten te binden. Dat deden ze door vrij consequent een sfeer uit te stralen die hun rokers zou aanspreken. Voor het ene merk is dat reizen & avontuur, voor een ander comfort & genieten. Nederlandse merken voor pijptabak hebben sterk de neiging om de oudhollandse tradities te onderstrepen. Dat doen zij met lange kleipijpen en Delftse tabakspotten.

Veel merken gingen maar een paar jaar mee om door nieuwe te worden vervangen. Daarnaast zien we op deze pagina ook grote namen die meerdere generaties geliefd waren. Een merk als Clan, de befaamde toffeetabak is daarvan een bekende, of Voortrekker. Merken als Sail en Amphora werden pas later bekend en waren met ieder vier smaken goed voor dertig jaar aftrek. Geleidelijk werden de Hollandse baaitabakken voor Deense melanges verruild en ontstond een nieuw aanbod aan tabaksmerken. De genietende roker had een nieuwe smaaklijn leren kennen.

Al bladerend door een tijdschrift kwam je deze paginagrote foto’s indertijd tegen om heerlijk weg te dromen bij het smaakgenoegen dat juist deze speciale pijptabak je zou geven. Dus snel naar de winkel - dat was precies wat de fabrikant beoogde!