Peterson

Geschiedenis

De firma Kapp & Peterson Ltd. wordt in 1875 door de pijpenmaker Charles Peterson gesticht. De fabriek staat vanaf 1878 in Grafton Street in Dublin, Ierland.

In 1890 wordt het Peterson system uitgevonden en dit oogst al gauw wereldwijd grote belangstelling. Het systeem bestaat uit een ruimte in de steel van de pijp, waar het vocht dat tijdens het roken vrijkomt, zich kan verzamelen. Dankzij deze vochtkamer rookt de pijp droog en koel. In 1895 ontvangt Peterson voor dit systeem twee gouden medailles op de internationale tentoonstelling van de tabakshandel in Londen. Een paar jaar later, in 1898 wordt het bekende zogenaamde Peterson roer geïntroduceerd. Ook dit wordt een buitengewoon succes.

24.256c  hout-potmodel-peterson-1
Traditioneel Engels potmodel.
20.255  hout-peterson-sherlock-2
De luxe grote uitvoering.
10.334  hout-petersom-jekyll-hyde-02
Klassiek maar met ziklverband.

Gedurende de hele twintigste eeuw blijft het modellengamma van Peterson vrijwel onveranderd zonder dat de vraag daardoor afneemt. Bepaalde series met nieuwe ontwerpen, zoals enkele stroomlijnmodellen uit de jaren 1930 kunnen niet concurreren met de door Charles Peterson ontworpen klassieke modellen. Ook vandaag de dag maken deze pijpmodellen nog het leeuwenendeel van het assortiment uit.

Tegenwoordig bevindt de fabriek zich ongeveer twaalf kilometer ten zuiden van Dublin op een modern industrieterrein. Daar worden de voorgedraaide koppen, die uit Spanje komen, afgemonteerd tot kwaliteitsproducten die over de hele wereld worden verscheept.

Kenmerken

De voornaamste kenmerken van de Peterson pijpen zijn een klassieke vormgeving gecombineerd met vakmanschap en een perecte afwerking. Het assortiment van Peterson is buitengewoon klassiek. De fabriek levert ongeveer honderd verschillende modellen, waarvan de meeste al generaties lang populair zijn. Het meest bekende model is de Bent Army. De Deense firma Nörding maakt dit bekende model na, maar ook Savinelli en Big-Ben hebben producten in de maak die de Peterson in vorm en uitvoering benaderen.

20.253  hout-peterson-cilindrisch-1
Populaire zandstraal system standard.
21.066  hout-peterson-drysystem-1
Gladde system standard.

Naast bruyère wordt ook met meerschuim gewerkt. Sinds 1982 betrekt Peterson Tukse meerschuim, die poreuzer is en beter absorbeert dan de Afrikaanse meerschuim en met een zilveren busje wordt afgemonteerd. Recentelijk is weer een nieuwe lijn van meerschuimen pijpen geïntroduceerd.

02.316  hout-peterson-staander-1
Praktisch met vlakke onderzijde.
20.255  hout-peterson-sherlock-5
Uit de Sherlock Holmes serie.

Peterson heeft ook enkele bijzondere modellen uitgegeven zoals een pijp uit eerbetoon aan Mark Twain, in feite een reproductie van de schrijvers meest geliefde pijpmodel. Meer bekendheid geniet de serie van zeven modellen onder de naam Peterson Sherlock Holmes. Hier refereren de modelnamen aan de schrijver, zoals Baskerville, Baker Street, Watson enzovoort. Deze kloeke serie is vooral populair bij rokers die een wat grotere pijp prefereren. 

folder-Peterson portret Palmer
directeur Peter Palmer (2000) 

Het Amsterdam Pipe Shop assortiment

Amsterdam Pipe Shop voert het vrijwel complete assortiment Peterson pijpen. Dit hebben wij indertijd bij de fabriek ingekocht bij de toenmalige directeur Peter Palmer. Daaronder zijn zowel de grotere kenmerkende Peterson's als de kleinere klassieke modellen, met een nikkel, zilveren of verguld zilveren bandje gemonteerd. Daarnaast hebben wij ook altijd enkele bijzondere modellen op voorraad, die rechtstreeks uit Ierland komen en in een aantal gevallen niet elders op het Europese vasteland verkrijgbaar zijn. De prijzen lopen van 95 euro voor de goedkoopste exemplaren tot ruim 400 voor de meest exclusieve pijpen met dubbele zilveren spigeot montage of zilveren klepdeksel.