Pipes Genod

Geschiedenis

De wortels van de pijpenfabriek Genod gaan terug naar het jaar 1865. Toen werd het bedrijf in het centrum van Saint-Caude gesticht door de pijpenpionier Comoy, die zich met ene David verenigde. In 1923 wordt het huis Comoy-David overgenomen door Georges Vincent die de productielijn in de stijl van Comoy-David voortzet. In 1939 verenigt Vincent zich met zijn schoonzoon John Craen, die de technische inbreng gaat verzorgen.

In 1959 komt Jacques Craen in het familiebedrijf en hij ontpopt zich snel als een veelzijdige pijpenmaker èn fabrikant. Vanaf 1970 voert Jacky Craen de directie van de société Vincent-Genod en start met het merk Genod. Wanneer Jacky Craen het bedrijf in 1977 overneemt krijgt de fabriek talloze nieuwe impulsen. Craen opent een winkel voor pijpen in het centrum van Saint-Claude, aan de Place de l'Abbaye en gaat fabrieksbezoeken organiseren.

00.328  hout-genod-cubiek-4
Steelmerk Genod.
21.717  hout-genod-gouds-model-3
Gouds model met houten steel.
00.328  hout-genod-cubiek-1
Pijpmodel.met cubistische uitstraling.
21.719  hout-genod-buldog-3
Buldogmodel met busje gemonteerd.

Via de winkel in het stadscentrum worden jaarlijks vele bezoekers doorverwezen om de sympathieke en ambachtelijke werkplaats te bezoeken. In dit charmante bedrijf lijkt de tijd stil te hebben gestaan en tijdens een boeiende rondleiding kunnen de bezoekers zich verbazen over de technieken en de arbeidsomstandigheden van een traditionele pijpenmakerij.

In 2006 treedt de jonge pijpenmaker Sebastien Beaud bij Craen in dienst. Hij start de de productie onder het merk Viou, een merk waarop ook Jacky Craen was begonnen. Het ligt in de bedoeling dat hij de werkplaats in de toekomst zal gaan voortzetten.

Kenmerken

De oorspronkelijke pijpen van het Huis Comoy-David vertonen nog een grote overeenkomst met de toen gebruikelijke kleipijpen. Pas rond het jaar 1900 komt er een eigen ontwerplijn, die meer eigen is voor de bruyèrepijp en waarvan de vormgeving direct voortkomt uit het draaien van pijpen. Toen de fabriek in 1923 door Vincent werd overgenomen, was er al een volledig klassieke lijn aan pijpmodellen ontwikkeld. Naast hoogwaardige producten met een onverwachte en delicate uitstraling richt men zich vooral op het reguliere modellengamma ofwel de traditionele pijp. Toch is de vormgeving van de Genod pijpen heel eigen, waarbij iets kloekere en forsere modellen de overhand hebben.

21.721  hout-genod-zuluvorm-3
Skurfvormig pijpmodel met afgeplatte steel.
21.723  hout-genod-dwarsmodel-1
Genre poker maar met afgeplatte ketel.
21.725  hout-genod-schroefketel-4
Verwisselbare pijpenkop.
21.738  hout-genod-sigarettenpijpje-4
Sigarettenpijp van bruyère.

Onder leiding de creatieve Jacky Craen komen talloze freehands en bijzondere modellen tot stand. Daarbij wordt het bruyèrehout soms afgewisseld met buffelhoorn of kleurige kunststof inzetten. Tegenwoordig levert Genod een zeer breed assortiment van gewone modellen in de klassieke lijn tot allerlei aantrekkelijke tabakspijpen naar eigen ontwerp. Het accent ligt eerder op de gebogen modellen dan op de rechte. Dit voert niet alleen terug naar de voorliefde van Caen om gebogen pijpen te roken, maar ook op zijn bewondering voor de techniek van het rond-boren van rookkanaal in de gebogen pijp.

Het Amsterdam Pipe Shop assortiment

Amsterdam Pipe Shop voert als enige winkel in Nederland een assortiment Genod-pijpen. Daarin zijn de meeste stijlen vertegenwoordigd: klassiek naast meer uitbundig. Onopvallende bruyèrepijpen naast bijzondere ontwerpen al dan niet met hoorn, zilver of acryl opgesmukt. Omdat de keuze in de fabriek zelf wordt gemaakt, is vooral gelet op mooie nervatuur en scherpte van het model. Er is keuze uit zo'n vijftig modellen. De prijzen van de producten zijn buitengewoon redelijk en liggen tussen de 90 en 300 euro.