Falcon

Geschiedenislogo-brair-falcon

De Falcon pijp is van oorsprong een Amerikaanse vinding, geboren uit de gedachte een pijp te maken die koel en droog rookt. Dankzij de opengewerkte aluminium steel wordt die koeling bewerkstelligd. De Falcon werd al in 1936 bedacht. Deze brede reeks variaties staan bekend onder de naam systeempijp. Sommige van die pijpen hebben zelfs een futuristische uitstraling.

00.227a  overig-falcon-standaard-13
De valkenkop als steelmerk.
00.227e  overig-falcon-draaisteel-11
De moderne versie van het merk.
00.227a  overig-falcon-standaard-05
Falcon inclusief verpakking.

De vervaardiging van de Falcon pijp komt pas na de Tweede Wereldoorlog op gang, aanvankelijk in Amerika. Vanaf 1958 wordt de Falcon ook in Engeland gemaakt waar de pijp nog verder wordt geperfectioneerd. Vooral in de jaren 1960 is de systeempijp een gigantische rage en iedere roker bezit er minstens één. Het merk Falcon is onmiskenbaar marktleider maar vergelijkbare producten komen ook in Franse en Italiaanse pijpenfabrieken tot stand.

19.010b  overig-falcon-brentford-1
Standaard recht met gezandstraalde ketel.
00.227c  overig-systeem-falcon-1
Het ongebruikelijke gebogen model.
00.227e  overig-falcon-draaisteel-03
De moderne gedraaide steel.

Na 1970 neemt de productie af. Het pijproken wordt minder populair, maar bovendien is het moderne van de vinding er wel af. De Amerikaanse fabriek sluit haar deuren en de productie wordt door Engeland overgenomen. Uiteindelijk wordt de Engelse fabriek in 1993 aan Merton of London verkocht. De vervaardiging wordt onveranderd voortgezet al is een verdere terugloop onvermijdelijk.

Met name de laatste jaren is de Falconpijp weer in opmars. Vooral door jonge rokers wordt zij ontdekt als een ideale lichte pijp met een moderne uitstraling. Uiteraard is deze revival mede te danken aan de uitstekende rookeigenschappen want de pijp, die ook wel bekend staat onder de naam droogroker, is niet alleen aangenaam van gewicht maar rookt absoluut koel en droog. Daarnaast sluit het modernistische ontwerp van weleer goed aan bij de hang naar voorwerpen uit de fifties van een kleine groep jonge rokers.

Kenmerken

De voornaamste karakteristiek van de Falcon is de afschroefbare pijpenkop, die op een aluminium schaaltje past waaraan de steel vast zit. De steel van de echte Falcon heeft verder als kenmerk een getordeerd rookkanaal, dat vrij loopt tussen een soort frame steel die de ketel met het mondstuk verbinden. Het plastic mondstuk is aan de steel gesealed en kan er niet vanaf worden genomen.

21.312b  overig-falcon-grotekop-3
Bruin geannodiseerd aksof het bruyère is.
21.312a  overig-tabakspijp-falcon-grotekop-6
Pijp met extra hoge klikketel.

De pijp wordt in twee hoofdmodellen geleverd: recht en gebogen. Beide versies bestaan in aluminium kleur en gemoffeld in het bruin van de bruyère. Ruime variatie ontstaat door de keus aan uitwisselbare ketels, zowel gezandstraald als glad afgewerkt. In het verleden bestonden ook pijpenkoppen met een gedraaide meerschuimen binnenketel en een versie geheel van meerschuim. Door afgenomen vraag worden die exemplaren tegenwoordig niet meer geleverd.

Het Amsterdam Pipe Shop assortiment

Amsterdam Pipe Shop heeft van Falcon doorgaans alle modellen en ketelsoorten op voorraad. De Falcon roker kan zelf kiezen welk type pijp, welke kleur steel en welke ketel voor hem of haar het meest geschikt zijn. Voor wie het genre Falcon met een ketel van blokmeerschuim zou willen roken, biedt Amsterdam Pipe Shop een in Turkije gemaakte variant met afschroefbare meerschuim ketel.

Wie meer wil lezen over de geschiedenis van de Falcon verwijzen wij naar het volgende artikel:
Don Duco, De revolutie van de systeempijp, Amsterdam, 2006.