Museum number:
APM 9.995 |
Subcollection:
tools |
Title:
press mould |
Keyword:
"ANACREON", head Anacreon |
Description:
Persvorm van messing in drie delen voor tabakspijp met figurale ketel, zonder hiel en oplopende steel met manchet. Ketel hoofd dichter en schrijver Anacreon met snor en grote baard, om het hoofd een lint met wingerdrank, rond borststuk met aan de voorzijde in reliëf "ANACREON". Steel links sporen van een weggesoldeerd modelnummer of merkteken. Ketelkroon vier stuurpennen, idem manchet. Vorminzet sluit met een ovale split. Vormhecht twee ijzeren sluitpennen. Vormkast manchetopening ingeslagen modelnummer "210/1" |
Date:
Vormdatum | 1850 - 1875 |
Productiedatum | 1850 - 1900 |
Dimensions:
General | Length | 3.5 in (8.9 cm) |
Thickness | 1.77 in (4.5 cm) |
Characteristics
Pipe type | stub stemmed pipe |
Pipe shape | figural |
Material | brass (metal) |
Technique | cast metal |
Colour | yellow |
Other materials | iron (metal) |
Traces of use | slijtage |
Production
Continent | Europe |
Region international | Western Europe |
Country | Belgium |
Region national | Wallonia |
Maker #1 | Henri Cuvellier (pipe manufacturer) |
Continent | Europe |
Region international | Western Europe |
Country | The Netherlands |
Region national | South Holland |
Town | Gouda |
Maker #2 | Firma P. Goedewaagen & Zoon (pipe manufacturer) |
Trade number | 210 |
Trade name | Anacreonkop |
Acquisition
Year | 1988 |
Provenance | Schoonloo, Aart Goedewaagen |
Schoonloo, particulier bezit familie Goedewaagen, 1982-1988 | |
Gouda, Koninklijke Goedewaagen, fabrieksinventaris, 1919-1982 | |
Gouda, firma P. Goedewaagen & Zoon, 1880-1919 | |
Antwerpen, Terwanghe, 1880 | |
België, Henri Cuvellier, -1880 |
Comments
Vgl. APM 3.936 de kleipijp uit deze persvorm. |
Literature
Benedict Goes (Benedict Goes), 25 eeuwen roken; De verwonderlijke vormgeving van de pijp. , 1993. p 52, foto. Dit exemplaar. |
Benedict Goes (Benedict Goes), The Intriguing Design of Tobacco Pipes. Leiden, 1993. p 52, foto. Dit exemplaar. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email