Museum number:
APM 9.568a |
Subcollection:
excavated pipes |
Title:
tobacco pipe |
Keyword:
export shape |
Description:
Tabakspijp van klei met elleboog model met cilindrische ketel, zonder hiel en rechte steel. Filtradering. Onversierd. |
Date:
Period | 1645 - 1670 |
Dimensions:
Bowl | Height | 1.77 in (4.5 cm) |
Width | 0.75 in (1.9 cm) | |
Stem | Length | 1.97 in (5 cm) |
Characteristics
Pipe type | stem pipe |
Pipe shape | elbow |
Material | pipe clay (ceramic) |
Technique | press moulded |
Colour | white |
Traces of use | ongerookt |
Production
Continent | Europe |
Region international | Western Europe |
Country | The Netherlands |
Region national | North Holland |
Town | Amsterdam |
Maker | Edward Bird |
Mark | EB (stempel, ketel oz.) |
Acquisition
Year | 1986 |
Provenance | Loenen aan de Vecht, Ab Vrij |
Excavation site | Amsterdam, Prinsengracht, 1974 |
Comments
Uitkomst Friederich formule 45.19.15=12.825 1693 C2FF |
Literature
D.H. Duco (Don Duco), De Nederlandse kleipijp, handboek voor dateren en determineren. Leiden, 1987. p 35, afb 61. Dit exemplaar. |
Don Duco, Het determineren van pijpvondsten verspreid over Europa, een richtlijn . Amsterdam, 1999. afb 25. Dit exemplaar. |
Don Duco, The dating of pipes across Europe; A preliminary guideline. Liestal, 1999. p 17, afb 4.1. Dit exemplaar. |
Don Duco, De Amsterdamse pijpenmaker Eduard Bird, een levensschets. Amsterdam, 2002. afb 7. Dit exemplaar. |
Don Duco, Van gidsfossiel tot statusindicator, een persoonlijk relaas van veertig jaar onderzoek naar kleipijpen. Amsterdam, 2009. afb 8. Dit exemplaar. |
Arne Åkerhagen, Den svenska kritpipan - pipor, tillverkare och fynd. Stockholm, 2012. p 21, afb 4.1. Dit exemplaar. |
Don Duco, aaaDe Nederlandse kleipijp, handboek voor het determineren. Amsterdam, 2024. hfst 3, p , afb 267. Dit exemplaar. |
Exhibition
Gouda, Stedelijk Museum De Moriaan, permanente presentatie, 19 februari 1988 - 28 februari 1992. |
Amsterdam, Pijpenkabinet, permanente presentatie, achterkamer, vitrine bodemvondsten, v.a. 2001. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email