Museum number:
APM 4.103a |
Subcollection:
clay pipes |
Title:
tobacco pipe |
Keyword:
eagle on globe, tower |
Description:
Tabakspijp van klei met figurale ketel, vlakke onderzijde en oplopende steel met manchet. Ketel de vorm van een verdedigingstoren met aan de voorzijde in hoogreliëf zittend op een bol een adelaar met gespreide vleugels. Ketel rechts staande Napoleon, links een boom. Steel de vorm van een rots met bossage. Opschriften op basis links "HONNEUR A L'ARMEE FRANCAISE" en rechts "NAPOLEON BONAPARTE EMPEREUR", op wereldbol "ESPAGNE ITALIE SARDAIGNE, AURICHE POLOGNE RUSSIE PORTUGAL, TURQUIE BELGIQUE HOLLANDE" en op de stenen van de toren o.a. "FRIEDLAND FLEUBUS BRESLAU LUTZEN PYRAMIN.. WAGRAM RAUTZEN LEIPZIG ABOUKIR MOSKOWA DANTZICH MARENCO ARCOLE JENA ULM MONTENE.. FLESSINGUE ..". Gele lak, langs de ketelopening bruingebrand. Persvorm in vijf delen. |
Date:
Period | 1870 - 1900 |
Dimensions:
Bowl | Height | 2.76 in (7 cm) |
Width | 1.69 in (4.3 cm) | |
Stem | Length | 0.79 in (2 cm) |
Weight | 95 gram |
Characteristics
Pipe type | stub stemmed pipe |
Pipe shape | figural |
Material | pipe clay (ceramic) |
Technique | press moulded |
Colour | white |
Finish | lak, calciné |
Traces of use | ongerookt |
Production
Continent | Europe |
Region international | Western Europe |
Country | France |
Region national | Ardennes |
Town | Givet |
Maker | Gambier |
Trade number | 406 |
Trade name | l'aigle, tête |
Mark | JG (stempel, ketel oz.) |
Acquisition
Year | 1986 |
Provenance | Brussel, Josse Vandersteen, antiquair |
Brussel, collectie Jacques Caro, <1980-1986 |
Comments
Vgl. APM 22.893 vergelijkbaar object in porselein. |
Literature
Don Duco, The Intriguing world of the French clay pipe. WoubruggePipe, the worldwide pipe smoke's magazine, 10/2, 1999. p 17. Dit exemplaar. |
Don Duco, Napoleonpijpen: politiek statement of rage-item?. Amsterdam, 2013. afb. 14. Dit exemplaar. |
Exhibition
Leiden, Pijpenkabinet, permanente presentatie, vitrine 19de eeuw, 4 juni 1986 - 31 december 1993. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email