Museum number:

APM 235a

Subcollection:

documents and photos

Title:

photo

Keyword:

photo clay loft

Description:

Foto van de kleizolder van de firma P. Goedewaagen & Zoon aan de Raam te Gouda. Centraal tussen de balken van de zolderverdieping grote vierkante brokken klei, waartussen enkele emmervormige tenen manden. Links op de voorgrond een fijnere kleisoort. Opgeplakt op karton met links onder gepreegde signatuur met "W.J. V. ZANEN, GOUDA".

Date:

Period 1907 - 1908


Dimensions:

GeneralHeight5 in (12.7 cm)
Width6.85 in (17.4 cm)
Characteristics
Materialcardboard (paper)
Techniquephoto
Colourgreyish white
Finish paarsbruin
Traces of use geen
Production
ContinentEurope
Region internationalWestern Europe
CountryThe Netherlands
Region nationalSouth Holland
TownGouda
Maker #1W.J. van Zanen
ContinentEurope
Region internationalWestern Europe
CountryThe Netherlands
Region nationalSouth Holland
TownGouda
Maker #2Firma P. Goedewaagen & Zoon
Mark "W.J. V. ZANEN, GOUDA" (preegstempel, vz.)
Acquisition
Year 1977
Provenance Schoonloo, Aart Goedewaagen
Schoonloo, particulier bezit familie Goedewaagen, 1955-1977
Gouda, Aart Goedewaagen II, 1927-1955
Gouda, Aart Goedewaagen I, <1910-1927
Comments
Serie van 7 foto's gemaakt 1907-1908.
Literature
D.H. Duco, De techniek van het pijpmakersbedrijf te Gouda. OxfordBAR International Series, TACTP Vol. IV, /92, 1980. foto 51. Dit exemplaar.
Adri van der Meulen, Paul Smeele, De pottenbakkers van Gouda 1570-1940 en hun betekenis voor de geschiedenis van de Nederlandse keramiek. Leiden, 2012. p 39, afb 3.8. Dit exemplaar. Bijschrift: De kleizolder van de Star van Goedewaagen, waar brokken pijpaarde liggen opgeslagen.
Sarah de Barros Viana Hissa, O Petyn no Cachimbo branco: arqueologica e fumo nos séculos XVII ao XIX. Rio de Janeiro, 2018. p 90, foto 25. Dit exemplaar.
Ewout Korpershoek, De pijpenmakers van Schoonhoven. Leiderdorp, 2020. p 21. Dit exemplaar.
Don Duco, aaaDe Nederlandse kleipijp, handboek voor het determineren. Amsterdam, 2024. hfst 2, p , afb 1. Dit exemplaar.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email