Museum number:

APM 23.216

Subcollection:

wooden pipes

Title:

tobacco pipe

Keyword:

silver mounting on bowl and stem

Description:

Tabakspijp van hout met hoge conische ketel, ronde onderzijde zonder hiel en oplopende steel met manchet. Ketel en steel onversierd hout bekleed met zilverbeslag met rond de ketel een brede baan van gedrukt zilver met afwisselend vier of meer concentrische ringen gescheiden door banen met blad- en bloemmotieven, ketel voorzijde in de brede baan een wapenschild zonder gravering, ketelbasis drie rozetten, de middelste met een kam onder de steel tot onder de manchet. Oorspronkelijk klepdeksel met overkragende rand met luchtinlaat tussen bladertakken, deksel met centraal een punt waarop een balletje met punt, zeer uitgebreide klemveer met centraal een lange gekrulde slang tussen gekrulde lofjes. Manchet met manchetplaat en steelhouder met afgeplatte gecontourneerde rand. Oorspronkelijk roer van buffelhoorn met op het rechte deel een huls van zilver met aan de basis een geribde bal, de keerzijde een leeuwenmasker met ring in de bek waaraan borgkettingen, het mondstuk gebogen met een ring van zilver waaraan kettinkjes met twee metalen akertjes, gebogen mondstuk met reeks afgeplatte knopen.

Date:

Period 1830 - 1860


Dimensions:

GeneralHeight6.61 in (16.8 cm)
BowlHeight4.72 in (12 cm)
Width1.65 in (4.2 cm)
StemLength3.15 in (8 cm)
Length total11.81 in (30 cm)
Weight232 gram
Characteristics
Pipe type stub stemmed pipe
Pipe shape conic
Materialwood
Techniquehand-formed
Colourbrown
Other materialssilver (metal), buffalo horn (animal material)
Traces of use gerookt
Production
ContinentEurope
Region internationalWestern Europe
CountryGermany
Region nationalBaden-Wurttemberg
TownUlm
Maker Mathais
Mark "MATHAIS" (ingeslagen, montage)
Acquisition
Year 2018
Literature
Ference Levárdy, Our pipe-Smoking Forebears. Budapest, 1994. t.o. p 97, plate XXIV. Dit exemplaar, Ossko collection (groepsfoto)..
Exhibition
Amsterdam, Amsterdam Pipe Museum, permanente presentatie, voorkamer, kabinetkast, v.a. 2019.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email