Museum number:

APM 20.631

Subcollection:

wooden pipes

Title:

tobacco pipe

Keyword:

portrait pipe man with mustache

Description:

Tabakspijp van hout met Ulm model ketel, ronde onderzijde en oplopende steel verwijdend in manchet. Ketel onderzijde hoofd van een man met snor en halflang haar onder een soort slaapmuts, primitief gesneden, de ogen ingezet met email, de tanden van been. Overgang ketel naar onderzijde steel drie bladmotieven met enig lofwerk. Ketel inwendig plaatijzer. Oorspronkelijke montage met witmetalen klepdeksel met trommelvorm met langs de rand schuinse knorren met sleuven als luchtinlaat, manchetplaat met steelhouder met borgoog.

Date:

Period 1790 - 1830


Dimensions:

GeneralHeight6.02 in (15.3 cm)
BowlHeight5.16 in (13.1 cm)
Width2.05 in (5.2 cm)
StemLength5.51 in (14 cm)
Characteristics
Pipe type stub stemmed pipe
Pipe shape Ulm
Materialburl (wood)
Techniquecarved
Colourbrown
Other materialsenamel, white metal (metal), animal bone (animal material)
Finish gemonteerd
Traces of use gerookt
Production
ContinentEurope
Region internationalWestern Europe
CountryGermany
Region nationalBaden-Wurttemberg
TownUlm
Acquisition
Year 2011
Comments
Dergelijke gezichten worden in Duitsland aangeduid met Pandourenkopf.
Literature
Gustav Casparek et al., Von der Leidenschaft des Pfeifenrauchers. Bielefeld, 1984. p 43. Dit exemplaar. Bijschrift: In der Mitte, ebenfalls aus der Volkskunst, eine Panduren-Pfeife aus Oesterreich; erste Hälfte 19. Jahrhundert. Die Panduren waren unsprünglich die Leibwächter ungarischer Edelleute und wurden später unter Trenck Soldaten des österreichischen Heeres und speziell für den Kleinkrieg in Südungarn eingesetzt. Ihre rauhen Sitten waren gefürchtet.
Ralph Plum, ed., La passion de la pipe, fumée et fumeurs. Bielefeld, 1984. p 43. Dit exemplaar.
Don Duco, Ulmer Kloben, een Schwäbische vinding. Amsterdam, 2017. afb. 17. Dit exemplaar.
Exhibition
Saint-Claude, tentoonstelling "Confrérie des Maîtres-Pipiers de Saint-Claude", mei - september 1972.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email