Museum number:

APM 20.614

Subcollection:

porcelain pipes

Title:

tobacco pipe

Keyword:

bust of a man with a Bavarian pipe with porcelain bowl

Description:

Tabakspijp van porselein met grote stummel ketel, knophiel en rechte insteeksteel met vijf insnoeringen. Ketel voorzijde handgeschilderd vrij in de ruimte borstbeeld van een naar links gekeerde man rokend uit een halflange Gesteckpijp met porseleinen kop. Hiel intaglio formaatcijfer "10". Steel intaglio blauwe streep en "PFS". Montage met witmetalen klepdeksel met gestanste rand, inwendig intaglio met dubbelkoppige adelaar met rondschrift "NEUSILBER HEINE PRAG", in dekselrand intaglio in rechthoek "HEINE".

Date:

Period 1855 - 1885


Dimensions:

BowlHeight5.35 in (13.6 cm)
Width1.65 in (4.2 cm)
StemLength1.77 in (4.5 cm)
Characteristics
Pipe type insert pipe
Pipe shape high oval stummel porcelain bowl
Materialporcelain (ceramic)
Techniquethrown (potters' wheel), slip cast
Colourwhite
Other materialswhite metal (metal)
Finish glazuur, meerkleuren
Traces of use gerookt
Production
ContinentEurope
Region internationalWestern Europe
CountryGermany
Region nationalBavaria
TownSchney
Maker #1Porzellan Faktur Schney
ContinentEurope
Region internationalEastern Europe
CountryCzech Republic
Region nationalPrague (region)
TownPrague
Maker #2F. Heine ( maker of metal fittings)
Mark "PFS" (intaglio, onderglazuur blauw, steel) dubbelkoppige adelaar met rondschrift "NEUSILBER HEINE PRAG" (intaglio, deksel inw.)
Acquisition
Year 2011
Provenance Groningen, Niemeyer Tabaksmuseum, <1965-2011, nr 680
Literature
Don Duco, Stummels, twee eeuwen smaakmakend. Amsterdam, 2020. afb 144. Dit exemplaar.
Exhibition
Duitsland, reizende tentoonstelling "Meine Pfeife", voorjaar 1966.
Finland, reizende tentoonstelling "Ystävämme piippu", Helsinki 6 mei - 21 mei 1966, Tampere 25 mei - 9 juni, Jyväskylä 16 juni - 23 juni, Lahti 28 juni - 6 juli, Turku 9 juli - 11 juli, Rovaniemi 17 juli - 20 augustus 1966.
Groningen, Niemeyer Tabaksmuseum, 1978-2010, winkeletage.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email