Museum number:
APM 2.143 |
Subcollection:
clay pipes |
Title:
tobacco pipe |
Keyword:
adelaar op tweekante steek |
Description:
Tabakspijp van klei met figurale ketel, vlakke onderzijde ketel en korte oplopende steel met manchet. Ketel voorzijde in hoogreliëf adelaar met gespreide vleugels zittend op tweekante steek. Ketel onderzijde ovaal stempel "DEPOSE No. 252 TERME DE LA LOI". en "BLANC-GARIN & GUYOT A GIVET". |
Date:
Period | 1830 - 1850 |
Dimensions:
Bowl | Height | 2.83 in (7.2 cm) |
Width | 1.3 in (3.3 cm) | |
Stem | Length | 1.18 in (3 cm) |
Weight | 77 gram |
Characteristics
Pipe type | stub stemmed pipe |
Pipe shape | figural |
Material | pipe clay (ceramic) |
Technique | press moulded |
Colour | black-baked |
Finish | verf, goud |
Traces of use | ongerookt |
Production
Continent | Europe |
Region international | Western Europe |
Country | France |
Region national | Ardennes |
Town | Givet |
Maker | Blanc-Garin & Guyot |
Trade number | 252 |
Trade name | aigle |
Mark | "BLANC-GARIN & GUYOT A GIVET" (stempel, ketel oz.) "DEPOSE No. 252 TERME DE LA LOI" (stempel, ketel oz.) |
Acquisition
Year | 1987 |
Provenance | Parijs, Denise Corbier, antiquaire |
Parijs, antiekhandel, 1987 |
Literature
Don Duco, Nieuw in de kollektie: Negentiende eeuwse reclamepijp; De Napoleontische adelaar; Een Turk in Franse foudraal. LeidenVlugschrift, Vrienden van het Pijpenkabinet, V/1, 1987. p 5. Bespreking van dit exemplaar. |
Saskia de Bodt, Jos Koldewey, Museumaanwinsten, het Leidse Pijpenkabinet. LochemMaandblad Antiek, XXII/2, 1988. p 96, foto. Dit exemplaar. |
Don Duco, The Intriguing world of the French clay pipe. WoubruggePipe, the worldwide pipe smoke's magazine, 10/2, 1999. p 17. Dit exemplaar. |
Don Duco, Napoleonpijpen: politiek statement of rage-item?. Amsterdam, 2013. afb. 13. Dit exemplaar. |
Exhibition
Leiden, Pijpenkabinet, permanente presentatie, vitrine 19de eeuw, december 1987 - 31 december 1993. |
Amsterdam, Pijpenkabinet, permanente presentatie, achterkamer, vitrine Frankrijk, v.a. 1999. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email