Museum number:
APM 19.873 |
Subcollection:
ethnographic pipes |
Title:
tobacco pipe |
Keyword:
bird's beak |
Description:
Tabakspijp van hout en bot bestaande uit een houten ketel geplaatst in de snavel van een albatros die als een hiel naar beneden wijst, de ketel met ingesnoerde bovenrand, ovale bovenzijde met ronde opening, messingplaat langs de opening en messingplaat met gecontourneerde rand als overgang tussen de houten ketel en de vogelsnavel. Snavel onderzijde met messing dichtgemaakt, een messing steelhouder waarin een roer van albatrosbot. |
Date:
Period | 1830 - 1870 |
Dimensions:
General | Height | 7.87 in (20 cm) |
Bowl | Height | 7.87 in (20 cm) |
Width | 2.68 in (6.8 cm) | |
Stem | Length | 0.98 in (2.5 cm) |
Length total | 7.68 in (19.5 cm) |
Characteristics
Pipe type | stub stemmed pipe |
Pipe shape | figural |
Material | animal bone, albatross bone (animal material) |
Technique | mounted |
Colour | ivory colour, brown |
Other materials | wood, brass (metal) |
Traces of use | gerookt |
Production
Continent | South America |
Region international | Latin America |
Country | Chile |
Town | Cape Horn |
Acquisition
Year | 2009 |
Provenance | Riom, veilinghuis Piasa, lot 169 |
Parijs, collectie Musée de la Seita, 1977-2009, coll. nr J1551 | |
Marseille, collectie Eugène Jance, <1970-1977 |
Literature
Ned Rival, Tabac miroir du temps. Liège, 1985. catalogusnummer 144: Dit exemplaar (pagina groot). Bijschrift: Très rare pipe au fourneau d'un bec d'albatros. Cap Horn 1830. H fourneau: 20 cm. L 25 cm. No. inv 1551. |
Ned Rival, Tabak Spiegel Historiaal. Brussels, 1987. catalogusnummer 144: Dit exemplaar (pagina groot). Bijschrift: Zeer zeldzame pijp met een ketel die gemaakt is uit een Albatrossnavel. Kaap Hoorn 1830. Hoogte van de ketel: 20 cm. L: 25 cm. Inv. nr. 1551. |
Don Duco, Het Parijse museum van de Seita. AmsterdamNieuwsbrief Pijpenkabinet, 6/12, 2009. Dit exemplaar. |
Exhibition
Luik, Musée de la Vie Wallonne, Tabac miroir du temps, 10 mei - 15 september 1985. Dit exemplaar. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email