Museum number:

APM 18.000

Subcollection:

wooden pipes

Title:

tobacco pipe

Keyword:

double face from the whole briar root

Description:

Tabakspijp van hout met rustieke natuurvorm ketel waarin aan de zijkanten een figuratie, dekselrand met bijbehorend deksel, zonder hiel en oplopende rustieke steel waarin een gladde gedraaide manchet is geplaatst. Ketel weerszijden een gezicht, rechts een lachende kop met uitgestoken tong, links een meer serieuzer gelaat. De pijp opgebouwd uit twee stukken wortelknol, een derde vormt een rustiek grillig deksel met puntvorm, een luchtgaatje in de punt.

Date:

Period 1830 - 1860


Dimensions:

BowlHeight3.94 in (10 cm)
Width2.56 in (6.5 cm)
StemLength2.36 in (6 cm)
Characteristics
Pipe type stub stemmed pipe
Pipe shape figural
Materialbriar (wood)
Techniquecarved
Colourbrown
Traces of use gerookt
Production
ContinentEurope
Region internationalWestern Europe
CountryFrance
Acquisition
Year 2006
Provenance Utrecht, internationale verzamelaarsjaarmarkt
Haarem, Theo & Yvonne Jansen, antiekzaak De Provenier, 2005-2006
Lille, antiekhandel, 2005
Parijs, Seita collectie nr 3155, 1977-2000>
Marseille, collectie Eugène Jance, <1970-1977
Comments
De ruwe, deels bewerkte bryuèrewortel wordt in de handel wel bois brulé genoemd.
Literature
Ned Rival, Tabac miroir du temps. Liège, 1985. cat. nr 494. Tête de pipe en bruyère, avec couvercle. Deux têtes hilares sculptées. H. 11 cm, No. inv: 3155.
Ned Rival, Tabak Spiegel Historiaal. Brussels, 1987. cat. nr 494. Bijschrift: Pijpenkop in bruyèrehout met dopje, twee uitgesneden lachwekkende koppen, H. 11 cm, inv.nr 3155 (zou door Gues Jance uit Marseille zijn verzameld).
Don Duco, Object van de maand. Amsterdam, 2001. juli 2006, nr 62. Beknopte bespreking van dit exemplaar.
Exhibition
Luik, Musée de la Vie Wallonne, Tabac miroir du temps, 10 mei-15 september 1985, catalogus 494. Dit exemplaar.
De Rijp, Museum In 't Houten Huis, tentoonstelling "In rook vervlogen, vier eeuwen tabaksgebruik", 6 augustus - 19 november 2006.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email