Museum number:

APM 12.048

Subcollection:

tools

Title:

press mould

Keyword:

potato beetle, leaves

Description:

Persvorm van messing in twee delen voor tabakspijp met doetel ketel, zonder hiel en rechte steel met knoop. Steel bij ketel in hoogreliëf coloradokever. Ketel weerszijden in reliëf takken met twee aardappelbladeren. Vormnaden achternaad blaadjes. Steel tussen parelranden de opschriften "P. GOEDEWAAGEN & ZOON" rechts en links "GOUDA" met aan weerszijden drie bloempjes. Kroon ijzeren stopperplaatjes en twee ijzeren stuurpennen. Vormhecht vier ijzeren sluitpennen. Vormkast ketel ingeslagen modelnummer "48/1".

Date:

Vormdatum 1870 - 1875
Productiedatum 1870 - 1915


Dimensions:

GeneralHeight3.11 in (7.9 cm)
Length7.09 in (18 cm)
Thickness1.85 in (4.7 cm)
Characteristics
Pipe type stem pipe
Pipe shape office pipe
Materialbrass (metal)
Techniquecast metal
Colouryellow
Other materialsiron (metal)
Traces of use slijtage
Production
ContinentEurope
Region internationalWestern Europe
CountryThe Netherlands
Region nationalSouth Holland
TownGouda
Maker #1Bartholomeus van der Maas
ContinentEurope
Region internationalWestern Europe
CountryThe Netherlands
Region nationalSouth Holland
TownGouda
Maker #2Firma P. Goedewaagen & Zoon
Trade number 48
Trade name coloradokever platpunt
Mark "P. GOEDEWAAGEN & ZOON" (reliëf, steel re.)
"GOUDA" (reliëf, steel li.)
Acquisition
Year 1988
Provenance Nieuw-Buinen, Siebe Kamer
Nieuw-Buinen, Royal Goedewaagen BV, fabrieksinventaris, 1982-1988
Gouda, Koninklijke Goedewaagen, 1919-1982
Gouda, firma P. Goedewaagen & Zoon, 1880-1919
Gouda, Bartholomeus van der Maas, -1880
Comments
Steelopschrift in de vorm later gewijzigd.
Vgl. APM 383 en APM 13.066 kleipijpen uit deze persvorm.
Vgl. Don Duco, "De coloradokever mede door de kleipijp bestreden", Pijpelijntjes, VIII-1, 1982, p 5-6. Met afbeelding van de pijp uit deze vorm.
Exhibition
Gouda, Stedelijk Museum De Moriaan en Leiden, Pijpenkabinet, dubbeltentoonstelling "De vorm van de pijp", 14 oktober 1989 - 26 november 1989.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email