Museum number:
APM 11.420 |
Subcollection:
ethnographic pipes |
Title:
tobacco pipe |
Keyword:
mortar shape, waterpot shape |
Description:
Tabakspijp van aardewerk met trechtervorm ketel op een verzwaard onderstuk, schuine voet met twee vooruitstekende pootjes en oplopende steel met vierkante manchet. Ketel de vorm van een vijzel met aan de basis verzwaring geïnspireerd op de waterpot met ingekerfde geometrische versiering in perken. Filtrand twee raderingen. Voet onderzijde uitgehold met twee naar voren stekende pootjes. Steel bij manchet accentuering van een rondje. Zwartgebakken. |
Date:
Period | 1910 - 1930 |
Dimensions:
Bowl | Height | 1.54 in (3.9 cm) |
Width | 1.18 in (3 cm) | |
Stem | Length | 1.57 in (4 cm) |
Characteristics
Pipe type | stub stemmed pipe |
Pipe shape | funnel shape |
Material | pottery (ceramic) |
Technique | hand-formed |
Colour | black-baked |
Finish | engobe, zwartgebakken |
Traces of use | ongerookt |
Production
Continent | Africa |
Region international | West Africa |
Country | Ghana |
Ethnicity | Ashanti |
Acquisition
Year | 1990 |
Provenance | Londen, veilinghuis Phillips, lot 106 |
Londen, collectie Francis George Shillitoe (1911-1979) |
Comments
Ondanks het kleine formaat een trefzeker uitgevoerde pijpenkop, volledig aansluitend aan de negentiende eeuwse traditie. |
Literature
Benedict Goes (Benedict Goes), 25 eeuwen roken; De verwonderlijke vormgeving van de pijp. , 1993. p 72, foto. Dit exemplaar (tweede van rechts). |
Benedict Goes (Benedict Goes), The Intriguing Design of Tobacco Pipes. Leiden, 1993. p 72, foto. Dit exemplaar (tweede van rechts). |
Don Duco, The ubiquitos clay pipe. ParisThe Pipe Year Book 2001, /, 2001. p 61. Dit exemplaar. |
Don Duco, Spreekwoordelijke Ashantipijpen. Amsterdam, 2006. catalogus nr 3. Dit exemplaar. |
Exhibition
Wenen, Österreichisches Tabakmuseum, tentoonstelling "Die 2000 Jährige Geschichte der Tonpfeifen", 23 juni 1994 - 10 september 1994. |
Amsterdam, Pijpenkabinet, permanente presentatie, serre, vitrine Afrika, v.a. 2002. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email