Museum number:
| APM 10.464a | 
Subcollection:
| excavated pipes | 
Title:
| tobacco pipe | 
Keyword:
| ordinary shape, plain | 
Description:
| Tabakspijp van klei met slanke dubbelconische ketel, hiel en rechte steel met glad afgesneden steeleind. Filtgroef. Onversierd. Miskleur, te heet gestookt en de steel sterk krom getrokken. | 
Date:
| Year | 1639 | 
                        
                        Dimensions:
                    
| Bowl | Height | 1.34 in (3.4 cm) | 
| Width | 0.67 in (1.7 cm) | |
| Stem | Length | 9.25 in (23.5 cm) | 
| Weight | 23 gram | 
				Characteristics
			
			| Pipe type | stem pipe | 
| Pipe shape | bi conical | 
| Material | pipe clay (ceramic) | 
| Technique | press moulded | 
| Colour | orange yellow | 
| Traces of use | ongerookt | 
				Production
			
			| Continent | Europe | 
| Region international | Western Europe | 
| Country | The Netherlands | 
| Region national | South Holland | 
| Town | Gouda | 
| Maker | Jan Jansz. de Lange | 
                Acquisition
            
            | Year | 1984 | 
| Provenance | Leiden, Don Duco | 
| Excavation site | Gouda, Nobelstraat, stortlaag, 1984 | 
				Comments
			
			| Uitkomst Friederich formule 34.17.10=5780 1620 C2FF Naar lengte een 9 duims pijp (23,4 centimeter). | 
					Literature
				
				| D.H. Duco (Don Duco), De Nederlandse kleipijp, handboek voor dateren en determineren. Leiden, 1987. p 39, hfst. De pijpen van de II-maker. Idem, p 40, afb 80. (Dit exemplaar) Idem, p 41, foto 12. Dit exemplaar (bovenste pijp). | 
| Don Duco, Pijpelogie, kul of kunde?. Leiden, 1988. afb 5. Dit exemplaar. | 
| Don Duco, De pijpen van de II-maker. Amsterdam, 1991. afb 5a-c. Dit exemplaar. | 
| Don Duco, aaaDe Nederlandse kleipijp, handboek voor het determineren. Amsterdam, 2025. hfst 8.3, p 406, afb 9. Dit exemplaar. Hfst 8.3, p 406, afb 13. Dit exemplaar (groepsfoto). | 
					Exhibition
				
				| Gouda, Stedelijk Museum De Moriaan, permanente presentatie, 19 februari 1988 - 28 februari 1992. | 
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email









