Museum number:
APM 1.852 |
Subcollection:
wooden pipes |
Title:
tobacco pipe |
Keyword:
Black Forest pipe with figures |
Description:
Tabakspijp van hout met hoge cilindrische ketel met puntige figurale onderzijde, opgaande steel zonder manchet. Ketel rondom snijwerk in reliëf van vier bomen waarvan de kruinen ineenvloeien, tussen de stammen een soort nissen waarin aan de voorzijde een staande jager met zittende hond, aan weerszijden een staand hert en aan de achterzijde een rots waarop een hert, de basis gevormd door de kop van een dier, rechts een hertenkop, links een zwijnskop, beide dieren in het oor gebeten door een jachthond. Oorspronkelijk houten klepdeksel op zilveren montuur met op bovenzijde hert in galop, deksel inwendig etiket met handgeschreven collectienummer "69". Montage met opgaande steel met hertshoorn basis met twee kronen gevolgd door houten steel, bovenaan aan de zijkant hertshoornen steelaanzet waarin een buffelhoornen beet met twee knopen. Steel gesneden als een afgeknotte boomstam met halverwege een mannetje dat om de boom klimt, de voeten, handen en hoofd van hertshoorn, de broek gescheurd en zijn billen zichtbaar, op de kopse zijde van de steel een vogelnestje. |
Date:
Period | 1840 - 1850 |
Dimensions:
General | Length | 11.42 in (29 cm) |
Bowl | Height | 5.31 in (13.5 cm) |
Width | 1.77 in (4.5 cm) | |
Stem | Length | 1.97 in (5 cm) |
Characteristics
Pipe type | stub stemmed pipe |
Pipe shape | cilindrisch |
Material | wood |
Technique | carved |
Colour | brown |
Other materials | buffalo horn, stag horn (animal material) |
Traces of use | ongerookt |
Production
Continent | Europe |
Region international | Western Europe |
Country | Germany |
Region national | black forest |
Acquisition
Year | 2008 |
Provenance | Amsterdam, veilinghuis Sotheby's, lot 64 |
Wittelsbach, kroonprins Rupprecht van Beieren (1869-1955) en erven, 2008 |
Exhibition
Amsterdam, Tassenmuseum Hendrikje, Museum of Bags and Purses, tentoonstelling "It’s a men’s world", 9 maart - 27 augustus 2017. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email