Savinelli

Geschiedenis

In 1876 start Achille Savinelli in Milaan een winkel in pijpen en tabaksartikelen. Zijn beide broers openen niet lang daarna een soortgelijke winkel in Genua. De winkels worden een succes doordat de mond-tot-mondreclame bekend maakt dat ze kwaliteit leveren. Al gauw laten de gebroeders Savinelli pijpen onder hun eigen naam pijpen bij andere bedrijven maken.

04.057  hout-savinelli-beker-02
Klassiek model uit de puncto oro serie.
24.423  hout-savinelli-autograph-01
Topkwaliteit uit de serie autograph.
24.423  hout-savinelli-autograph-10
Steelmerk van de autograph.

In 1920 komt de zoon van Archille, Carlo genaamd, in het bedrijf. Hij start de productie van eigengemaakte pijpen. In 1948, na de Tweede Wereldoorlog, sticht de familie Savinelli een nieuwe fabriek waar rond 1950 zo'n vijftien professionele arbeiders werken. De fabriek ligt in Molina di Barasso in de provincie Varese ten noorden van Milaan. Het nieuwe bedrijf gaat de beste producten onder de eigen merknaam verkopen. De omzet neemt in de jaren vijftig en zestig aanzienlijk toe. Tegenwoordig werken er ongeveer zeventig personen met een dagproductie van zo'n duizend pijpen. Eén derde daarvan wordt onder het merk Savinelli verkocht. Met die productie is Savinelli de grootste pijpenfabriek van Italië. Het bedrijf is nog altijd in handen van de familie Savinelli.

Kenmerken

De oorspronkelijke Savinelli pijp vertoont grote overeenkomst met producten van Dunhill en andere traditionele bedrijven. De lijn is aanvankelijk klassiek en voornamelijk op de Engelse pijp geënt. In de loop van de tijd ontstaat een basis modellengamma van 48 modellen, waarin een ruime variatie in afwerkingen voorkomt.

De producten worden overzichtelijk in series ingedeeld. De punto d'oro serie is een genre dat qua model sterke overeenkomst vertoont met de Dunhill-producten. Uiteraard speculeert de gouden punt, aangebracht op dezelfde plaats waar Dunhill zijn witte stip plaatst, daar ook op.

20.135  hout-savinelli-oro-3
Klassiek model met expliciet rustiek oppervlak.
00.325  hout-savinelli-capri-4
Forse klassieker in zwarte zandstraal.
18.979  hout-savinelli-autograph-1
Eigen modellering met golvende ketelopening.
17.995  hout-savinelli-tafelpijp-1
Curieuze tafelpijp met flexibele steel.

Naast het seriewerk komen ook unica, freehands en andere bijzondere pijpen in productie. Voorbeelden daarvan zijn de series artisan en autograph. Voor de fijnproever zijn er nog luxere prestaties.

Het tweede merk van Savinelli is Oskar, terwijl ook onder de merken Herkules, Sigla wordt gewerkt. Vermaard zijn verder de zandgestraalde Capri-modellen en de vederlichte Corallo-pijpen, die zo poreus als meerschuim zijn en in de loop van de tijd verkleuren.

Een kenmerk van de pijpen van Savinelli is het eigen filtersysteem. Dit bestaat uit een boring van 6 millimeter, waarin een driehoekig stukje balsa-hout wordt gestoken. Dit lichtgewicht hout, buitengewoon poreus, neemt de teer- en nicotine uit de tabaksrook op en werkt zuiverend. Veel pijpen zijn met dit systeem uitgerust, maar wie zonder filter wil roken, kan met een speciaal bij de pijp geleverde plug de pijp gemakkelijk en eigenhandig ombouwen tot een normale boring.

Het Amsterdam Pipe Shop assortiment

Amsterdam Pipe Shop heeft ongeveer honderd verschillende Savinelli modellen op voorraad. Daaronder bevinden zich klassieke exemplaren, die tegenhanger zijn van de traditionele pijpen van Franse en Engelse bedrijven. Verder is er altijd een serie meer prestigieuze handgemaakte producten verkrijgbaar in bijzondre modellen en met prachtige nervatuur. De prijzen liggen tussen de 90 euro voor de eenvoudigste producten, de duurdere uitvoeringen liggen tot boven de 300 euro.