Pijpenzakjes en pijpendoosjes

Als na wikken en wegen de keuze voor een nieuwe pijp is gemaakt, gaat de pijp in een pijpenzakje en vervolgens in een doosje, beide bedrukt met naam en logo van de fabrikant. Zij zijn het bewijs van exclusiviteit van de aanschaf. Soms komt er zelfs nog een garantiebewijs als teken van authenticiteit bij of een gebruiksaanwijzing.

De functie van het pijpenzakje is echter het belangrijkst wanneer de pijp in gebruik is. Het beschermt de tabakspijp tegen krassen van sleutels en dergelijke die in dezelfde broek- of jaszak worden gedragen. Zo blijft de pijp goed van staat, maar doorgaans verslijt het pijpenzakje, het raakt vaak verfrommeld om vervolgens verloren te gaan. Het Amsterdam Pipe Museum bewaart ze uitsluitend in ongeschonden staat.

Zakjes van stof zijn het meest algemeen, in de jaren vijftig vaak in een schotse ruit. Soms wordt wol gebruikt, maar tegenwoordig zijn prachtige veloursachtige kunststoffen beschikbaar. Met weinig investering ziet zo’n zakje er vaak deftig uit. Sommige chique merken leveren luxere pouches van echt leer of suède. Voor de populaire Pipo heeft de Koninklijke Gubbels ofwel Big Ben fabriek zelfs een leren etui met rits bedacht.

In zo’n eenvoudig artikel als een pijpenzakje zien we de makerstrots terug. De fabrikant adverteert zijn product door zijn pijpenmerk of firmanaam prominent op het zakje aan te brengen, vaak in goud of zilver. Daarnaast bestaan er onverwachte uitzonderingen. Wonderlijk bijvoorbeeld is dat Peterson voor zijn standaardpijpen heel lang een eenvoudig bedrukt papieren zakje heeft gebruikt!

Aan het pijpendoosje, de zogenaamde eenstuks-verpakking, wordt zelfs nog meer aandacht besteed dan aan het zakje Vaak staat aan de kopse kant het modelnummer van de pijp, zodat de winkelier snel kan zoeken in de voorraad. Tot 1980 waren de tweedelige doosjes van stevig karton algemeen in gebruik. Tegenwoordig worden meest vouwdoosjes gebruikt die voor de winkelier weinig plaats innemen om ze te bewaren. Voor de meer prestigieuze pijpen worden nog altijd prachtige cassettes gemaakt die de pijp als een ware kostbaarheid presenteren.