Lorenzo

Geschiedenis

De fabriek Lorenzo wordt in het jaar 1900 gesticht in de Italiaanse plaats Gallarate bij Varese. Aanvankelijk heet de fabriek naar de twee broers en wordt aangeduid met Fratelli Lana. Zij produceren gewone pijpen voor de lokale Italiaanse markt. De kwaliteit is zo minimaal dat er geen behoefte bestaat een merknaam te voeren. In 1922 gaat de werkplaats in andere handen over en heet voortaan de Tagliabue Manufattura. Inmiddels is het bedrijf tot een ware fabriek uitgegroeid en in 1930 werken er 120 personen. Er vindt in die tijd veel productie voor andere bedrijven plaats, waardoor opnieuw nauwelijks behoefte bestaat aan een eigen stijl.

20.955 hout-lorenzo-gebogen-6
Roermerk van Lorenzo.
10.350 hout-lorenzo-freehand-9
Merklabel als onderdeel van het design.
18.717 hout-lorenzo-postillon-3
Leesroer met krul.
20.955 hout-lorenzo-gebogen-1
Hanger voor tij dens het lezen.
21.769 hout-lorenzo-fantasiesteel-1
Fancy montage.

Pas in 1969 adopteert de fabriek de merknaam Lorenzo, afgeleid van de voornaam van de eigenaar. De fabriek kwam tot deze keuze omdat de merknaam Tagliabue als pijpenmerk al bestond. In dezelfde tijd vindt een aanzienlijke kwaliteitsverbetering plaats en gaat legt men zich toe op pijpen van een betere kwaliteit.

Directeur en eigenaar Lorenzo Tagliabue sterft in 1987 en vanaf die tijd heeft Comoy’s of Londen de merknaam enige tijd gevoerd. Tegenwoordig is Lorenzo geen fabriek meer maar slechts een merknaam en de pijpen worden in loonarbeid in Italië en soms zelfs in Albanië gemaakt. De merknaam is ondertussen eigendom van de Duitse onderneming Hellmann die in Seeheim-Jugendheim is gevestigd. Aangezien Lorenzo-pijpen steeds in opdracht bij wisselende bedrijven worden gemaakt, is het product niet meer zo kenmerkend als in de tijd van Tagliabue.

Kenmerken

De pijpen met de merknaam Lorenzo hebben een geheel eigen voorkomen en vallen op door de sterke vormgeving met een grote mate van stoerheid. Er wordt wel gezegd dat het modellen zijn voor rokers met grote handen. Kloek en fors met een zekere mate van plompheid hebben zij een geheel eigen uitstraling die door geen enkel ontwerp wordt geëvenaard.

00.687 hout-lorenzo-staander-1
Kleur eigen aan Lorenzo.
01.070 hout-lorenzo-cappricio-04
Luxe montage met gouden ring.
18.981 hout-lorenzo-eivorm-3
Stoer en sterk Oom-Paul model voor buiten.

Behalve in de vormgeving is vooral ook het kenmerkende matte oppervlak wereldberoemd, veelal uitgevoerd in een enigszins oranjeachtige tint. Pas bij gebruik krijgen de pijpen door het hanteren hun patine en glans. De gaafheid van het oppervlak en de schoonheid van de nervatuur bepalen de uiteindelijke verkoopprijs.

Tot de populaire modellen behoren een Oom Paul, een sterk gebogen model die Lorenzo in talloze varianten levert. Andere pijpmodellen hebben een afgevlakte onderzijde die het mogelijk maakt de pijp tijdens het roken op het bureau of de tafel te zetten, zonder last te hebben van as of tabakskruim die uit de pijp valt.

18.982 hout-lorenzo-vip-3
Joyeuze montage met buffelhoorn.
18.980 hout-lorenzo-platsteel-3
Kenmerkend stoer Lorenzomodel.
10.350 hout-lorenzo-freehand-4
Miniatuur freehand style.

Een bekende reeks tenslotte is de Spitfire serie, overwegend kleinere, meer klassieke modellen die zo populair zijn geworden, dat deze serie-aanduiding later weer tot merknaam is verworden.

Het Amsterdam Pipe Shop assortiment

Amsterdam Pipe Shop heeft een breed assortimenet van de oorspronkelijke Lorenzo pijpen die nog gemaakt zijn in het laatst van de twintigwste eeuw. Meestal zijn er zo'n zestig stuks in de prijsklasse van 90 tot 300 Euro op voorraad. De keuze richt zich vooral op het specifieke van Lorenze: de stoere vormgeving, de kleur en de geheel eigen matte afwerking. Deze kloeke pijpen worden vooral gekozen door no-nonsense rokers die een stevige pijp wel aandurven. Daarnaast is de keuze aan stand-up pijpen exceptioneel in het totale pijpenaanbod. Alle door ons aangeboden Lorenzo pijpen zijn van de oorspronkelijke fabriek en dateren daarmee van voor het jaar 2000. De recente maaksels zijn niet meer van de oorspronkelijke kwaliteit en worden daarom door ons niet verkocht.