Alfred Dunhill Ltd.

Geschiedenislogo-brair-dunhill

De filosofie van het Huis Dunhill gaat uit van het standpunt dat een product niet alleen praktisch en goed bruikbaar maar ook mooi en degelijk moet zijn. Alfred Dunhill sticht zijn bedrijf in 1893. Aanvankelijk maakte hij rijtuig- en koetsgarnituren maar toen de paarden door de auto’s werden verdreven richtte hij zich op artikelen voor de autobezitter: luxe handschoenen, mantels, koffers, brillen en horloges.

01.660  hout-dunhill-white-spot-09
The white spot. APM 1.660
03.314  hout-dunhill-root-9
Kwaliteit root briar. APM 3.314
17.502  hout-dunhill-spigeot-01
Spigeot of army mount. APM 17.502
22.249  hout-dunhill-buldog-01
Buldog. APM 22.249

In 1906 ontwierp Alfred Dunhill zijn eerste pijp: een gepatenteerd product met een windscherm, om de autobezitter toch te kunnen laten roken. Dit pijpontwerp vond ruime aftrek. In 1907 volgde de opening van een tabakswinkel in Duke Street St. James’s waar sigaren, pijpen en tabak werden verkocht. Ontevreden over het aanbod in pijpen vroeg Dunhill de eigenaar van de Londense Charatan fabriek om zonder op de prijs te letten pijpen voor hem te gaan maken. Zo werden in 1910 de eerste Dunhill pijpen geleverd. Hoewel dubbel zo duur als gewoonlijk werden deze pijpen spoedig populair.

20.143  hout-dunhill-bolkop-1
Apple met zilveren band. APM 20.143
17.502  hout-dunhill-spigeot-02
Army mount dress afwerking. APM 17.502
17.501  hout-dunhill-bamboe-3
Met bamboe roer. APM 17.501

In Duke Street wordt al gauw een eigen pijpenfabriek gesticht, die zich volledig richt op het topsegment van de markt. In 1912 adopteerde Dunhill de witte stip als merkteken, primair om zijn klanten duidelijk te maken welke kant van het mondstuk naar boven moest worden gedraaid. Vanaf dat moment vestigde de Dunhill pijp zich onder het merkteken de witte stip en kreeg het predikaat de beste van de wereld te zijn. Hoe hoog de kwaliteitsstandaard is, bewijst het feit dat van de honderd cabochons er slechts twee voor Dunhill pijpen worden gebruikt. De overige cabochons worden in de merken Parker, Hardcastle en Masta verwerkt. Freehands worden door Dunhill slechts zelden gemaakt, omdat zij niet goed in het assortiment passen. Wel is Dunhill beroemd om zijn zogenaamde Special Editions, waarbij klassieke pijpmodellen uitgevoerd worden met een luxe toevoeging in goud, soms verrijkt met edelstenen. Een mooi voorbeeld daarvan is de hierbij afgebeelde pijp met een kroon op de ketel.

Uiteraard zijn alle Dunhill pijpen vrij van stopsels. Zelfs de zogenaamde dress serie, een pijp waarvan het hout mat zwart is afgewerkt, blijkt onder de verflaag volledig gaaf te zijn. Zij worden geleverd met een bescheiden zilveren bandje dat prachtig contrasteert tegen de donkere achtergrond. Kenmerken Klassiek en traditioneel als de Engelsen zijn, kenmerkt de Dunhill pijp zich door een sterk behoudende modellijn met een grote mate van standaardisering. De zogenaamde shapes chart, waarvan hieronder een exemplaar wordt afgebeeld, laat de verschillende modellen zien. Deze vormvarianten kwam al in de jaren 1920 en 1930 tot stand. Nadien is deze klassieke lijn vrijwel onveranderd gebleven. In de afgelopen decennia heeft Dunhill talrijke coderingen voor grootte, kwaliteit en het productiejaar voor zijn pijpen gebruikt. Tegenwoordig worden de seriepijpen in zes verschillende groottes geleverd, van 1 tot 6.

17.499  hout-dunhill-bandjes-3
Caption
22.249  hout-dunhill-buldog-04
Caption
22.251  hout-dunhill-windshield-04
Caption

Daarnaast zijn er zeven oppervlakte uitvoeringen: glad in zwart als dress, de walnotenkleur chestnut, de lichtbruine root briar, de rode bruyère en de oranjegekleurde amber root. In gezandstraalde afwerkingen biedt Dunhill een zwarte shell briar en een bruine cumberland aan. Naast de klassieke vormen zijn er ook de uiterst zeldzame freehands, steeds als special editions uitgegeven. Het jaar van productie staat gecodeerd achter de tekst MADE IN ENGLAND en start in 1960. Zo kan van ieder model de datering gegeven worden. Voor 1960 werden andere cijferreeksen gebruikt, soms voorzien van een registratienummer. Met wat zoeken zijn ook die pijpen op het jaar nauwkeurig te dateren. De hierbij afgebeelde kaart met pijpenmodellen uit de jaren 1960 toont hetzelfde assortiment dat tegenwoordig ook nog wordt geleverd. Het is een bewijs van de eeuwigheidswaarde van de pijpen van Alfred Dunhill Ltd.

Het Amsterdam Pipe Shop assortiment

Amsterdam Pipe Shop is door Dunhill Ltd. benoemd tot hoofddealer in Nederland. Met een aantal van 50 tot 60 pijpen van dit exclusieve en hoogstaande merk biedt de winkel zelfs een ruimere keus dan de Dunhill vestiging in Londen. De prijs voor een standaard Dunhill pijp ligt tussen de 325 en 1250 Euro voor de gewone modellen, voor bijzondere exemplaren kan de prijs oplopen tot € 3.500. Het assortiment van Amsterdam Pipe Shop omvat van alle gangbare soorten en afwerkingen representatieve exemplaren.