Design Berlin

Geschiedenislogo-brair-db-pipes

De fabriek waar de pijpen met het merk Design Berlin worden gemaakt is in 1948 gesticht door Hubert Hartmann. Pas tegen het midden van de jaren 1970 adopteert men er het merk “DB DESIGN BERLIN”. Geleidelijk is het een bedrijf van seriewerk geworden. De fabriek levert ongeveer 45 verschillende series pijpen, overwegend in een moderne vormgeving die vooral de jongere pijproker aanspreekt. Vanaf 1954 is de ontwerper Lothar Schirwitz bij DB in dienst, die tegen het eind van de jaren zestig de leiding over de productie krijgt.

24.299l  hout-design-berlin-freehandstyle-1
Afgekeken van de Denen maar met de Duitse slag.
24.299l  hout-design-berlin-freehandstyle-3
De kleur volgt de Italliaanse Lorenzo.
17.507  hout-db-eikenblad-6
Pijpenzakje met logo.

Overeenkomstig de Duitse gewoonte worden alle pijpen uitgerust met een 9-millimeter filtersysteem. De belangrijkste exportlanden voor het bedrijf zijn Engeland en Amerika. In 1992 wordt een firma uit Thüringen overgenomen, waardoor nieuwe technieken en geschoold personeel het mogelijk maken de productie gaandeweg naar hoogwaardiger materiaal te verleggen. De jaarproductie ligt op ongeveer 30.000 pijpen.

Kenmerken

De meeste series die door Design Berlin worden geleverd vertonen de bekende Duitse mode: vrij massieve, kloeke pijpenkoppen met een roer dat een fractie korter is dan bij de Engelse of Deense pijpen. De series kenmerken zich door eenheid in afwerking en een variatie aan modellen die de smaak van de algemene pijproker reflecteren. Zo bestaan er producten met ralley-strepen of met ingelaten messing ringen aan de bovenzijde van de ketel. De Gotha-serie heeft montages die op de zogenaamde spigeots teruggrijpen, al is bij deze Duitse producten het filtersysteem geïncorporeerd.

17.507  hout-db-eikenblad-1
Freehandstyle maar met een naturalistisch eikenblad.
17.507  hout-db-eikenblad-3
Glad en rustiek wisselen elkaar af.
17.507  hout-db-eikenblad-5
Het steelmerk van de fabriek.

Ook meerkleuren pijpen uit de zogenaamde Creativ serie en speciale exemplaren voor rechts- en linkshandigen behoren tot het assortiment. Een ander kenmerk van Design Berlin is de gewoonte de pijpen in het roer te voorzien van een dubbel rookkanaal. Daarmee wordt het mondstuk, dat meestal van het meer breekbare acryl wordt gemaakt, minder kwetsbaar. Als merk worden de initialen DB op het mondstuk gezet. Bijzondere stukken worden vaak door de meester pijpenmaker gemerkt en dragen in plaats van de befaamde DB-initialen de naam van de maker voluit.

Het Amsterdam Pipe Shop assortiment

Amsterdam Pipe Shop heeft van dit bedrijf een beperkte selectie. Ten eerste zijn dat enkele series die wat meer speciaal zijn. Het belangrijkst van de DB-fabriek zijn de meer bijzondere stukken, die handgemaakt zijn of in een gelimiteerde oplage zijn uitgebracht. Het criterium is daarbij een onverwachte vormgeving of grote originaliteit. De prijzen variëren van 70 tot 375 euro.