Collectienummer:
APM 18.095 |
Deelcollectie:
ceramische pijpen |
Titel:
tabakspijp |
Trefwoord:
gevlochten steel, "GOD SAVE THE KING 1810" |
Beschrijving:
Tabakspijp van ceramiek met kromkopvorm bowl ketel, hiel en gevlochten steel in drie liggende ovalen waarin andere vormen gewonden steel, steeleind glad afgesneden. Ketel weerszijden in reliëf een staand mannetje met een vogel op de hand, details met glazuur aangezet. Steel geschilderd met stippen en gestileerde bladertakken, enkele voluten effen geel. Steel bovenzijde opschrift in wat primitieve blokletters "GOD SAVE THE KING 1810". |
Datum:
Jaar | 1810 |
Maten:
Algemeen | Hoogte | 16,5 cm |
Breedte | 3,5 cm | |
Kop | Hoogte | 4,5 cm |
Breedte | 2,6 cm | |
Steel | Lengte | 32 cm |
Kenmerken
Pijptype | steelpijp |
Pijpmodel | kromkopvorm |
Materiaal | aardewerk (ceramiek) |
Techniek | handvorm |
Kleur | geelwit |
Afwerking | glazuur, vier kleuren |
Gebruikssporen | gerookt |
Productie
Continent | Europa |
Regio internationaal | West-Europa |
Land | Engeland |
Regio nationaal | Staffordshire |
Plaats | Stafford |
Aanwinst
Jaar | 2006 |
Provenance | Londen, Peter Tilley |
Londen, Alfred Dunhill Pipes Limited, 1952-2006 | |
Londen, Alfred Dunhill, <1940-1952, coll. nr B17 |
Commentaar
De zichtzijde van deze pijp is de rechter kant en dat is overeenkomstig de aard van de Engelsen om de pijp met de ketel naar rechts te tonen. In dat geval staat de spreuk dus aan de voorzijde, aan de keerzijde is het vlechtwerk van de steel weliswaar aantrekkelijker maar hier is op het gele fond het aanbrengen van bruine stippen en streepjes achterwege gelaten. Catalogus Christie's South Kensington, Londen, 22-23 May 2006, lot 842, afgebeeld. |
Literatuur
Peter J. Davey (Peter J. Davey), The 'English' pipes in the Rothschild collection: typology, chronology and provenance. LiverpoolJournal of the Académie Internationale de la PIpe, /9, 2016. p 70, fig 24, afb 2 en 2a. Dit exemplaar. |
Expositie
Londen, Dunhill museum, permanente presentatie, vitrine Europa, 1975-c. 1987. |
If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email