Collectienummer:

APM 12.386

Deelcollectie:

prehistorische pijpen

Titel:

tabakspijp

Trefwoord:

wijde ketel, twee pootjes

Beschrijving:

Tabakspijp van aardewerk met wijde trechtervorm ketel, twee afgeplatte voetjes en rechte steel verdunnend maar het steeleind. Oppervlak bedekt met een dunne ijzerhoudende engobe die grof gepolijst is, rond de pootjes het polijsten achterwege gelaten.

Datum:

Periode 200 - 800


Maten:

KopHoogte7,9 cm
Breedte5,2 cm
SteelLengte29 cm
Kenmerken
Pijptype steelpijp
Pijpmodel trechtervorm
Materiaalaardewerk (ceramiek)
Techniekhandvorm
Kleurrood
Afwerking gepolijst
Gebruikssporen gerookt
Productie
ContinentZuid-Amerika
Regio internationaalCaraïbische zee
LandMexico
Regio nationaalColima
Aanwinst
Jaar 1991
Provenance Tilburg, America Antigua, Ted van Dijck
Phoenix, Arizona, collectie Peter G. Wray, 1987
Commentaar
Vgl. (onbekende publicatie) Pijp met sterke verwantschap uit Occidente (Colima), Mexico. Museo Nacional de Antropologia.
Muriel N. Porter, Pipas Precortesianas, Mexico, 1948, pl 15B. Pijp met dezelfde verhouding, Michoacan, Apatzingán.
Vgl. APM 19.365 moderne tabakspijp van bruyère geinspireerd op deze historische tabakspijp.
Literatuur
Don Duco, Historische vormgeving herleeft in moderne tabakspijpen van Mastro de Paja. Amsterdam, 2008. afb 8. Dit exemplaar.
Benedict Goes, Toebacksuyghen, een verdwijnend rookgenot. HoornPolder Vondsten, /7, 2008. p 45. Dit exemplaar.
Robert Mordant, La pipe en terre d'Andenne et ses marques. Andenne, 1999. p 10. Dit exemplaar.
Erdinç Bakla, Tophane Lüleciligi, Osmanli'nin tasarimdaki yaraticiligi ve yasam keyfi. Istanbul, 2007. p 17, foto A8. Bijschrift: Colmo, Mexico'da bulunmus olan bir tütün icme aleti M.S. 400-800. PK
Don Duco, Historische vormgeving herleeft in moderne tabakspijpen van Mastro de Paja. Amsterdam, 2008. afb 8. Dit exemplaar.
Expositie
Amsterdam, Pijpenkabinet, permanente presentatie, zaal, vitrine 1, 2001-2013.
Amsterdam, Amsterdam Pipe Museum, permanente presentatie, zaal, vitrine 1, v.a. 2013.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email