Chacom

Geschiedenis logo-briar-chacom-classique

De merknaam Chacom is een samentrekking van de familienamen Chapuis en Comoy. De stichting van de fabriek gaat terug tot in het jaar1825, wanneer de familie Comoy in Avignon met de productie van pijpen start. Henry Comoy verplaatste de productie naar Londen en gebruikte vanaf 1879 zijn familienaam als merk voor zijn bruyère pijpen. In 1922 fuseerde de fabriek met die van zijn neven Louis en Charles Chapuis.

24.422 hout-chacom-7
Merkinzet van Chacom

In de jaren die volgden wisselde de productieplaats van Londen naar Saint-Claude en vonden er verschillende veranderingen van eigenaren plaats. Door de naamswijzigingen werd het merk La Bruyère het meest bekende merk van dit bedrijf.

18.020 hout-chacom-buldog-6
Klassiek model uit de jaren 1930.
03.290 hout-chacom-golfclub-4
De unlieme golfpijp.
18.642 hout-chacom-schuitvorm-zandstraal-4
Eigentijds ontwerp.
18.639 hout-chacom-bol-marmerverf-4
Kogelvormige pijpenkop.

Comoy's of Londen sluit zich uiteindelijk bij de Cadogan-groep aan, terwijl Yves Grenard, nazaat van de oorspronkelijke familie Comoy, de leiding van Chacom in Saint-Claude over neemt. Wanneer de productie drastisch terugloopt sluiten Chacom, Jeantet, Lacroix, Ropp en Vuillard zich aan bij de Cutty Fort groep. Het bedrijf komt onder directie van Dominique Jeantet, achtste generatie pijpenmakers en Yves Grenard, vijfde generatie.Bij het overlijden van Yves wordt het bedrijf door diens zoon Antoine Grenard voortgezet, tot aan de dag van vandaag.

18.636 hout-chacom-zwart-zebrasteel-3
Joyeus element in het pijpenroer.
18.635 hout-chacom-buldog-rubber-3
De untieme anti-slip pijp.
18.637 hout-chacom-tijgerprint-3
Flashy beschildering.

Zoon Antoine Grenard is vaaf 2005 in de fabriek werkzaam. Tegenwoordig werken er nog zo'n twintig personen in de fabriek. De helft van de pijpen die jaarlijks worden gemaakt verlaten de fabriek als Chacoms. Daarnaast zijn nog talloze ondermerken in productie. De Cutty Ford groep produceert verder lederwaren, hoornen en houten producten en luxeartikelen voor de pijpenwinkel.

Kenmerken

Standaard in het modellengamma van Chacom is een reeks van 37 klassieke pijpmodellen, die in series worden afgeleverd, variërend in luxe en uitstraling. Daarnaast produceert het bedrijf modellen naar ontwerp van Yves Grenard en de freehand-kunstenaar Pierre Morel. Bij Chacom worden ook veel pijpen voor buitenlandse bedrijven gemaakt, waaronder bijvoorbeeld de beroemde Davidoff pijpen. Zij zijn het bewijs dat de fabriek niet alleen garant staat voor grotere series, maar ook voor hoogwaardige kwaliteit. In deze eeuw is Antoine Grenard actief in het ontwerpen van nieuwe modellen.

21.761 hout-chacom-rietvlecht-01
De pijp ingevlochten in riet.
24.422 hout-chacom-1
Een bijzondere freehand van de hoogste kwaliteit.
21.757 hout-chacom-volute-4
De beroemde Chacom Volute.

De cabochons worden bij Chacom nog op de traditionele wijze gedroogd en liggen minstens één tot twee jaar in schuren waar natuurlijke luchtcirculatie zijn werk doet. Dit procédé zorgt ervoor dat de Chacom pijp bekend staat vanwege zijn zoete smaak.

Het Amsterdam Pipe Shop assortiment

Amsterdam Pipe Shop omvat doorgaans ruim honderd Chacom pijpen. Het accent ligt overwegend op het seriewerk met de klassieke vormgeving, waarin de prijsklasse van 90 tot 200 Euro overheerst, maar er zijn al Chacoms voor minder verkrijgbaar. Daarnaast is een keuze aan bijzondere modellen en speciale edities, zoals de pijpen in vrolijke kleuren en bijzondere ontwerpen van Antoine Grenard. Beperkt is er nog een aanbod aan vintage Chacoms met een leeftijd tot ruim een eeuw. Pijpen dus die een eeuw geleden gemaakt zijn en nog nooit gerookt zijn!