Pijpen van klei en ceramiek

Een bijzonder specialisme van Amsterdam Pipe Shop is de sectie tabakspijpen van klei en keramiek. Voordat de houten pijp vanaf 1880 gangbaar werd, rookte men driehonderd jaar uit pijpen van klei. Kleipijpen hebben veel voordelen. Het materiaal absorbeert het vocht optimaal, waardoor de pijp aangenaam droog rookt. Juist met droge rook komt de tabaksmaak maximaal tot zijn recht. Een ander voordeel is dat klei volstrekt neurtraal is en dus geen enkele bijsmaak geeft. De kleipijp wordt dan ook vaak gebruikt voor het testen en proeven van pijptabakken. Bruyèrehout verandert het aroma van de tabak altijd iets.

In kleipijpen bestaan veel verschillende kwaliteiten die op het oog niet gemakkelijk te herkennen zijn. Hoe groter het absorptievermogen, deste beter de smaak. Een maximaal poreuze scherf geeft dus de beste rookkwaliteit, ofwel een zachte, milde en smaakvolle rook. Amsterdam Pipe Shop adviseert u hierover.

Het assortiment klei en keramiek bestaat uit twee hoofdsoorten. Het meest traditioneel is de zogenaamde gekaste pijp, geperst in een metalen vorm. Dergelijke pijpen zijn eeuwenlang in duizenden variëteiten gebruikt. Helaas worden zij tegenwoordig niet meer gemaakt. Vooral pijpen van oude, gevestigde fabrieken geven een geweldige smaakervaring. Zij zijn een van de bijzondere specialismes van Amsterdam Pipe Shop.

De tweede hoofdsoort is de gietpijp, die moderner van vormgeving is en gemaakt wordt in een gipsen gietvorm. Veel van deze producten hebben een ingebouwd koelsysteem. Zij zijn holwandig en zorgen ervoor dat de rook met enige vertraging in de mond komt. Hiedoor roken de pijpen aangenaam koel. Ook bij de gietpijp is de smaak maximaal omdat het materiaal zelf geen bijsmaak heeft.

De prijzen van kleipijpen lopen van € 10 tot iets over de 100 voor de oudste exemplaren van bijzondere fabrieken. Ceramische pijpen liggen tussen de € 95 en 170.

Amsterdam Pipe Shop heeft de volgende merken op voorraad:

  • Gambier
  • Koninklijke Goedewaagen
  • Jan Prince & Cie
  • Wilhelm Klauer
  • John Pollock
  • Zenith, firma P.J. van der Want Azn.