Poul Winsløw

Geschiedenis

De pijpenmaker Poul Windsløw werd in 1951 geboren. Reeds op zeventienjarige leeftijd kwam hij als leerling bij de pijpenmaker Preben Holm in de leer, voornamelijk om fancy-pijpen te maken. Hij moest zich van zijn leermeester eerst met alle onderdelen van het ambacht bezig houden, voordat hij zijn eigen stijl en vormengamma kon gaan ontwikkelen. Dankzij zijn grote talent werd Winslow al gauw bedrijfsleider.

24.298d  hout-winslow-crown-freehand-1
Eenvoudig maar kenmerkend.
24.298c  hout-winslow-crown-freehand-3
Freehand met roughtop.
18.372  hout-poul-winslow-tulpvorm-4
Ongebruikelijke freehand.

Na zeventien vruchtbare jaren samen met zijn leermeester Holm verliet hij het bedrijf als een goed geschoolde pijpenmaker met een brede ervaring. In 1987 nam hij de stap naar de zelfstandigheid. De lijn van freehands was toen reeds op zijn retour zodat het niet eenvoudig was om onder zijn eigen naam producten in een eigen ontwerplijn te verkopen.

Kenmerken

Alle pijpen uit de werkplaats van Poul Winsløw zijn zogenaamde freehands, ook wel aangeduid als handcut`s. Zij zijn gemaakt van de beste bruyère uit Corsica en andere landen rond de Middellandsezee. Zijn ontwerplijn heeft als uitgangpunt de optimale harmonie van het model.

17.496  hout-winslow-afgeplat-04
Met afgeplatte ketel.
24.298e  hout-winslow-crown-freehand-1
Afgewerkt in twee kleuren.
24.298a  hout-denemarken-winslow-freehand-1
Straight grain met rustieke basis.

Iedere pijp heeft zijn eigen kenmerken die tot uitdrukking komt in een specifieke vormgeving, een bepaald formaat en een kenmerkende afwerking van het oppervlak. Winsløw streeft steeds naar nieuwe accenten door onverwachte rustificatie, maar ook door gebruik van opvallende arylsoorten of andere materialen.

In de oppervlaktebehandeling wordt met behulp van een speciale beits een maximaal contrast in de nervatuur bereikt, terwijl de zilveren steelband en de vorm van het roer de harmonie moeten vergroten. Je zou kunnen zeggen dat de pijpen van Poul Winslow voor de individualistische roker zijn bedacht.

Zijn ongebruikelijke en individuele variaties op het klassieke vormengamma is al gauw wereldwijd populair geworden. Het handelsmerk van zijn producten zijn twee zilveren nagels, een grote en een kleine, die in het mondstuk vande pijp zijn aangebracht.

20.188  hout-winslow-been-3
Elegant maar toch stoer.
17.497  hout-winslow-vierkant-05
Robuust en kubiek.
18.371  hout-poul-winslow-schijfvorm-4
Schijfvovrmige ketel.

De Winsløw pijpen worden in vijf kwaliteiten geleverd, die met letters worden aangegeven. De letter E is het minst. Het gaat om pijpen die geheel of grotendeels gerustificeerd of gezandstraald zijn omdat het bruyèrehout niet bijzonder genoeg is. Bij groep D komen soms minimale gaatjes in het hout voor, bij de kwaliteit C is de nervatuur aantrekkelijker en bij categorie B is deze weer een stapje hoger en vooral fraaier. Alleen de pijpen van klasse A zijn nagenoeg perfecte straight grains. De allermooiste exemplaren worden met goud of soms met stenen opgesierd. Uiteraard roken alle kwaliteiten even voortreffelijk, want de indeling is louter geericht op de esthetiek.

Het Amsterdam Pipe Shop assortiment

Amsterdam Pipe Shop biedt een uitgebreide keuze aan de fraaiere Winsløw pijpen in uiteenlopende modelen en verschillende kwaliteiten. Op voorraad zijn de meest kenmerkende modellen in verschillende formaten en uiteenlopende afwerkingen. Naast traditionele modellen zitten hierbij ook joyeuze vormsoorten die aansluiten bij de mode van de free hand. De meeste bezoekers van onze winkel wijzen de Winsløw pijpen aan als het meest bijzonder, waarbij vaak gesproken wordt van ware kunstwerkjes. De prijzen variëren van 300 tot 650 euro.