$('#splash1').cycle({
$('#splash70').cycle({

Dagboekfragment 17: 17 april 1986
28 januari 2020

De bonte avond markeert feestelijk het eind van het Gouda kamp voor jongeren van vijftien tot twintig jaar. Ook dit jaar weer en nu met een eindeloos lang gedicht waarin aan iedere deelnemer zijn eigen, lang niet altijd even malse couplet is gewijd. Verder optredens van iedereen die nog een laatste indruk op de groep wil maken. Deze keer met een heuse look-a-like Madonna. Wat in Godsnaam is het succes van deze archiefweken, waarop er van negen tot vijf in de studiezaal van het Goudse archief gezwoegd wordt op moeilijk leesbare teksten die voor een tiener lang niet altijd verstaanbaar zijn. Het hoogtepunt van de dag een gigantische zak drop op tafel, waarnaar al gauw de hele studiezaal ruikt. Hoe het ook zij, het kopieerklasje van Duco zoals het personeel ons achter de schermen noemt, is geliefd bij het archiefpersoneel en de vaste bezoekers. Ook voor hen is de aanwezigheid van een dozijn tieners een complete breuk met iedere andere week. Maar de deelnemers zijn ook onverdeeld positief, er wordt wat afgelachen. Morgenvroeg breken we de tenten weer op en gaat ieder weer zijn eigen weg. De harde kern zien we de volgende keer weer terug, zo gaat dat al jaren. Ondertussen vullen de Goudabanden op het schap zich met historische informatie over de nijverheid en de lieden die zich daarvoor inspanden.

Object van de maand

Japanse toneelpijp
januari 2020

Deze tabakspijp of kiseru uit Japan is om meerdere redenen bijzonder. Ten eerste is dat het formaat, want de pijp wijkt af van de verfijnde gangbare exemplaren door groter te zijn met meer gewicht en een vrij grove decoratie. Je vraagt je af of deze pijp wel door een pijpmaker is gemaakt. Ook de vorm van de pijpenkop met een zware ketelwand is geen kenmerk die des pijpenmakers is. Uniek aan dit voorwerp is dat de steel openschuift waarmee een dolk met een messcherp lemmet zichtbaar wordt. Die tweede functie maakt dat deze pijp in het theater een speciale rol kan vervullen. Dankzij het grote formaat is deze ook op afstand goed zichtbaar, terwijl de wapenfunctie een verrassingselement is dat op het toneel grote indruk maakt. Hoe origineel ook vanwege het formaat en de toegevoegde functie, als we kijken naar de uitvoering van dit object dan is die wat teleurstellend. Waar de kiseru zich kenmerkt door verfijning en subtiliteit, gemaakt met groot vakmanschap, is deze pijp zoals opgemerkt grof en vormeloos van model terwijl de decoratie op de pijp tamelijk onoverzichtelijk is. Die kenmerken wijze erop dat er niet van een pijpenmaker sprake is, maar van een wapensmid die de verfijning van de kiseru niet belangrijk genoeg vond. Dat deze wel verstand had van het smeden van steekwapens bewijst het fabelachtige blanke metaal van het mes waarmee de wapensmid zijn eer behaalde.

Amsterdam Pipe Museum APM 23.467

Archief object van de maand

Welkom in het wereldwijde verhaal rondom roken
gepresenteerd in een zeventiende-eeuws grachtenhuis
centraal in de Amsterdamse grachtengordel.

Museum OPEN: maandag t/m zaterdag

. . . . . . . . . . . 12 - 18 uur

GRATIS te bezoeken met museumkaart (te koop bij de museumbalie)

klik hier voor de exacte locatie (Google Maps)

Navigeer naar
MUSEUM om meer te zien over het ontstaan van dit unieke museum. Lees ter voorbereiding van een bezoek aan Amsterdam over de geschiedenis van het Amsterdam Pipe Museum, de deelcollecties en de hoogtepunten.

THEMA's bevat het kennisgedeelte van de website over de boeiende geschiedenis van de pijp en de tabacologie. Ontdek en leer meer over de rookcultuur in woord en beeld aan de hand van de artikelen van de conservator, andere publicaties en virtuele presentaties.

ZOEKEN Graaf dieper in de museumcollectie, rechtstreeks door middel van een zoekformulier dat toegang geeft tot deze uitgebreide website, de museumcollectie en de depots, maar ook de uitgebreide bibliotheek en vakgerichte documentatie.

steun het museum