Collectienummer:

APM 22.648

Deelcollectie:

houten pijpen

Titel:

tabakspijp

Trefwoord:

koningswapen van Frankrijk, drie lelies

Beschrijving:

Tabakspijp van hout met cilindrische Ulm ketel met verzwaarde onderzijde, ronde bodem en oplopende steel verwijdend naar het eind. Ketel voorzijde handgesneden in reliëf het wapen van de koning van Frankrijk met ovaal wapenschild tussen bladertakken met drie Franse lelies onder een kroon, eronder ordeteken van een vierarmig kruis van Saint-Michel en Saint-Esprit, ketel onderzijde Franse lelie, langs beide zijden van het wapenschild wapentuig met vlaggen, kanonnen, trommels en aan weerszijden bovenaan gegraveerd de top van scheepsmasten met een wapperende vaan, aan de basis ter weerszijden een staande leeuw. Steel een gestileerde vissenkop met geopende bek bij de manchet. Oorspronkelijke montage met koepelvormig klepdeksel van zilver met aan de voorzijde uitgezaagd een lelie en rondom gestileerde bladmoteifjes, eenvoudige zilveren manchetmontage met steelhouder en klein borgoog.

Datum:

Periode 1790 - 1825


Maten:

AlgemeenHoogte11,2 cm
KopHoogte9,1 cm
Breedte4,5 cm
SteelLengte10,4 cm
Kenmerken
Pijptype manchetpijp
Pijpmodel Ulm
Materiaalhout
Techniekgesneden
Kleurbruin
Overige materialenzilver (metaal)
Gebruikssporen gerookt
Productie
ContinentEuropa
Regio internationaalWest-Europa
LandFrankrijk (?)
Aanwinst
Jaar 2017
Commentaar
Het gaat hier om een Frans product bestemd voor de Franse koning of diens naaste familie en zeer waarschijnlijk gemaakt in Frankrijk en dat verklaart de onverwachte interpretatie van de vissenkop en het on-Duitse klepdeksel met zaagwerk.
Literatuur
Don Duco, Hoogtepunten uit het Amsterdam Pipe Museum. Amsterdam, 2020. hoofdstuk: Wapen van het Franse koningshuis. Dit exemplaar.

If you have any comments, suggestions or additions, click here to send us an email